Zeci de ieșeni au participat la Denia Acatistului Bunei Vestiri, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași
Numeroși credincioși ieșeni s-au adunat vineri seară la Catedrala Mitropolitană pentru a participa la Denia Acatistului Bunei Vestiri. Slujba, închinată Maicii Domnului, a început la ora 18.00 și a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Conform rânduielii Bisericii Ortodoxe, în cea de-a cincea săptămână din Postul Mare, miercurea este rânduită Denia Canonului cel Mare – în cadrul căreia se citește integral opera Sfântului Andrei Criteanul – iar vinerea are loc Denia Acatistului Bunei Vestiri, în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Credincioșii prezenți la Catedrala Mitropolitană s-au rugat împreună cu soborul de slujitori, înălțând cântări de laudă și mulțumire Maicii Domnului. Acatistul Bunei Vestiri, împărțit în patru părți, este cunoscut ca fiind primul imn de laudă dedicat Preasfintei Fecioare Maria.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat chemarea fiecărei generații de a duce mai departe credința, de a fi împreună-lucrători cu Dumnezeu și de a răspunde, asemenea Maicii Domnului, cu ascultare și credință lucrării dumnezeiești:
În fața acestei minuni, în fața acestei zile, iubiți credincioși, în timpul Postului Mare, suntem chemați, pe de o parte, să înțelegem că împreună suntem puternici, că Dumnezeu lucrează mai departe, din generație în generație, dar și că noi, în generația noastră, ne facem purtători ai credinței, asemenea unei virtuale ștafete pe care o ducem mai departe, trimițând cartea credinței curată și neîntinată, moștenirea Sfinților, pentru ca să se împlinească cinstirea cea cuvenită lucrării mântuitoare a Domnului Hristos până la sfârșit.
Suntem, așadar, purtători ai acestui mesaj sfânt, dar și împreună lucrători cu Domnul încă din această lume, pentru că, pentru credința celor puțini, Dumnezeu face minuni în popor și în lume. De aceea, și această zi ne este pusă ca întărire, ca unire între noi și ca zi de bucurie, căci în orice timp Dumnezeu are pe aleșii Săi și pe credincioșii Săi. În orice timp, Dumnezeu ne cheamă să fim uniți și credincioși. În orice chip, Dumnezeu are o lucrare și și-o împlinește, iar în această lucrare, precum și în Taina Bunei Vestiri, Dumnezeu caută și „da”-ul nostru.
Nu-l silește, așa cum nici în Taina Bunei Vestiri Maica Domnului nu a fost silită să împlinească planul dumnezeiesc. Dar Dumnezeu așteaptă să ne facem împreună lucrători cu El, împreună împlinitori ai planului Său, pentru ca, împreună, să ne bucurăm și să împlinim în viața noastră cuvântul pe care îl rostim la fiecare slujbă: „Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră, lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Potrivit tradiției bisericești, acest acatist a fost rostit pentru prima dată în Constantinopol, în timpul asediului persan și avar. Salvarea minunată a cetății a fost atribuită mijlocirii Maicii Domnului, iar credincioșii bizantini i-au adus mulțumire prin cântarea Acatistului.
Următoarea denie va avea loc pe 13 aprilie, în seara Duminicii Floriilor, iar ultima din acest Post va fi oficiată în Vinerea Sfintelor Pătimiri, pe 18 aprilie.