Ziua Europeană a Resuscitării - 16 octombrie

Stil de viaţă

Ziua Europeană a Resuscitării - 16 octombrie

    • Ziua Europeană a Resuscitării - 16 octombrie
      Ziua Europeană a Resuscitării - 16 octombrie

      Ziua Europeană a Resuscitării - 16 octombrie

"Consiliul European de Resuscitare" (CER) organizează pentru prima dată "Ziua Europeană a Resuscitării", la 16 octombrie 2013, eveniment care are ca scop principal educarea populației tinere din Europa în ceea ce privește acordarea de prim ajutor. Prin această inițiativă se dorește creșterea numărului de supraviețuitori în cazul unui stop cardio-respirator în locuri publice. Victimele unui stop cardio-respirator au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esențial către inimă și creier.

Inițiativa CER are loc după ce la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare în întreaga Europă despre tehnicile de resuscitare.

În Europa, numărul anual al celor care suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistență medicală imediată, este în jur de 350.000 de oameni. Mai puțin de 1 din 10 dintre aceștia supraviețuiesc, în condițiile în care primul ajutor, chiar fără a fi de specialitate, ar putea dubla sau chiar tripla rata de supraviețuire.

Dacă în țări precum Spania sau Germania rata de intervenție publică în caz de stop cardio-respirator se situează sub 15%, în Suedia sau Olanda șansa de a beneficia de prim ajutor din partea semenilor este de peste 50%. Per total, în Europa doar una din cinci victime ale stopului cardio-respirator primește ajutor de urgență din partea semenilor.

În România funcționează "Consiliul Național de Resuscitare" (CNRR), o organizație medicală științifică interdisciplinară al cărui principal obiectiv este promovarea standardelor de instruire și aplicare a resuscitării cardiopulmonare și cerebrale la nivel național. CNRR este membru asociat al "Consiliului European de Resuscitare", activitatea sa în domeniul educației în resuscitare desfășurându-se după standardele "International Liaison Committee on Resuscitation" (ILCOR ).

Pentru a marca "Ziua Europeană a Resuscitării", elevi ai claselor a III-a și a IV-a din școlile bucureștene vor participa la cursuri de prim ajutor organizate de Societatea de Salvare București, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Consiliul Național Român de Resuscitare și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Medicii de la Societatea de Salvare București îi vor învăța pe copii cum să acorde primul ajutor. Operatoarele 112 ale STS le vor prezenta elevilor modul de funcționare a Sistemului 112, importanța și necesitatea folosirii corecte a Numărului Unic de Urgență. Specialiștii susțin că educația privind acordarea primului ajutor ar trebui să înceapă de la o vârstă cât mai mică, deoarece dobândirea tehnicilor de resuscitare sunt esențiale și ele pot face diferența dintre viață și moarte în numeroase situații.