Ziua României, la Iași: Mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru aniversarea celor 105 ani de la Marea Unire

Arhiepiscopia Iaşilor

Ziua României, la Iași: Mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru aniversarea celor 105 ani de la Marea Unire

Milioane de români din țară, precum și cei plecați peste hotare, au celebrat astăzi Ziua Națională a României. La Iași, urmând tradiția anilor trecuți, autoritățile au pregătit un moment festiv pentru aniversarea celor 105 ani de la proclamarea Unirii Transilvaniei cu Regatul României. În cadrul evenimentului a avut loc și o slujbă de Te Deum, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Mii de oameni, familii, părinți și copii, bunici și nepoți, cu tricolorul în piept și în mâini, au umplut în jurul orei 11.00 Piața Palatului Culturii din Iași, pentru a participa la festivitatea organizată cu prilejul Zilei Naționale. Peste 480 de militari şi angajaţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Serviciului de Ambulanță și Primăriei Iași au defilat pe bulevardul Anastasie Panu, spre deliciul și entuziasmul spectatorilor.

Părintele Mitropolit Teofan, către românii din străinătate: „Au fost vremuri de plecare, acum sunt vremuri de întoarcere acasă”

În cadrul manifestărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba de Te Deum și citit câteva rugăciuni de mulțumire, rostind în timpul oferit pentru alocuțiuni un cuvânt de binecuvântare:

1 Decembrie, în fiecare an, este zi de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru întreaga strădanie a neamului românesc de-a lungul timpului, strădanie încununată cu realitatea profundă pe care o descoperim în unirea noastră din 1859 și 1918. Ziua de 1 Decembrie este un moment de activare a memoriei trecutului nostru. În această memorie găsim, din păcate, multe trădări. Descoperim însă mult mai multe lucruri bune, adâncindu-ne cu onestitate în desfășurarea istoriei noastre. Suntem uimiți de câtă frumusețe și de câte calități descoperim în oamenii acestui neam. Conștientizarea valorilor care au definit istoria noastră este și chemare spre luare aminte la o mare problemă pe care o aveam, și care subminează Unirea: plecarea atâtor români din țară, spre alte tărâmuri, constituie marea provocare. Ziua aceasta, 1 Decembrie, este o zi de conștientizare a urgenței de a nu mai pleca definitiv din țară, a necesității ca românii plecați să se întoarcă acasă. Au fost vremuri de plecare, acum sunt vremuri de întoarcere și rămânere acasă. Aici este casa părinților noștri, aici ne găsim cu adevărat identitatea, aici ne descoperim rostul. 1 Decembrie este un indicator pentru noi să înțelegem cum suntem în raport cu neamul nostru, cu ţara noastră, cu credință în Dumnezeu, cum suntem în raport cu noi înșine. Dumnezeu să aibă grijă de noi, de ţara noastră și de toată lumea.

Tot în cadrul evenimentului s-au depus coroane şi jerbe la statuia ecvestră a Domnului Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, din fața Palatului Culturii, iar autoritățile locale și invitații au ținut câteva discursuri. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea organizată de Garnizoana Iași, dimpreună cu structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Justiției, ale Serviciului Român de Informaţii și ale Administrației Naționale a Penitenciarelor. Parada, formată din 480 de militari și 40 de mașini și autospeciale, a cuprins tehnică de luptă de la Brigada 15 Mecanizată, Batalionul 151 Infanterie şi autospeciale de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iași, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Ministerul Justiţiei – Penitenciarul Iaşi și Direcţia Regională de Informaţii Moldova-Nord. A participat de asemenea și un corp de cavalerie a Jandarmeriei, dar și detaşamentul călare al Poliţiei Locale Iași, care patrulează de regulă în zonele verzi și centrale ale orașului

Manifestările legate de Ziua României s-au încheiat în această seară cu ceremonia de aprindere a luminilor de Crăciun, precum și cu tradiționala retragere cu torțe de la ora 18.00, coloana de militari ai Garnizoanei Iași mărșăluind din zona pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt, spre Palatul Culturii.

Patriarhia Română s-a rugat pentru înfăptuitorii Marii Uniri

Potrivit comunicatului transmis de Biroul de presă, vineri, 1 decembrie 2023, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate au fost oficiate slujbe de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918, autentice personalități morale, politice și culturale.

Data de 1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională după căderea regimului comunist, în anul 1990, și amintește de rezoluția Marii Adunări de la Alba Iulia, prin care atesta unirea tuturor românilor din Transilvania cu Țara Mamă, România.

Vă invităm să accesați și:

Citește despre: