10 pași către o căsnicie împlinită
Vă propun 10 lucruri pe care le putem face pentru a ne lucra și îmbunătăți viața de familie. Sunt doar câteva idei, întărite, însă, de cuvinte ale Sfântului Apostol Pavel, care descrie atât de minunat modul de viețuire a bărbatului cu femeia în cadrul căsătoriei.
1. Taina
Descoperă dimensiunea duhovnicească a căsătoriei tale. Adu-ți aminte că nu e vorba doar de un act sau un un contract între doi soți, ci de o Taină prin care Hristos a făcut ca doi oameni să fie un singur trup.
„Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos și în Biserică.” (Efeseni 5, 32)
2. Scopul
Încotro se îndreaptă căsnicia voastră? Care este ținta? Stabiliți care este motivul pentru care vreți să investiți timp și emoție în căsnicia voastră.
„Și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește.” (I Corinteni 13, 3)
3. Fidelitatea
Creșteți nivelul fidelității! Și nu, fidelitatea nu înseamnă doar să nu-ți înșeli partenerul, ci cum să îi acorzi atenția cuvenită. Stabiliți limite în relația cu familia extinsă, prietenii sau colegii de la serviciu, păstrând aprins focul din inima căsătoriei voastre!
„Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, după cum și Hristos a iubit Biserica, și S-a dat pe Sine pentru ea.” (Efeseni 5, 25)
4. Iubirea
Definiți corect Iubirea! Mulți credem că este vorba de o emoție, de un sentiment. Iubirea adevărată este, de fapt, o chemare de a fi în slujba celui de lângă noi, în fiecare zi, chiar dacă simțim sau nu acest lucru sau dacă soțul sau soția „merită” acest lucru.
„Dragostea (...) nu caută ale sale...” (I Corinteni 13, 5)
5. Faptele
Însușiți-vă rolul pe care îl aveți în familie și perfecționați-vă atribuțiile pe care le puteți îndeplini. Gesturile sunt doar oportunități de a-i arăta celui de lângă noi că îl iubim cu adevărat. Cu alte cuvinte...cine trage cu aspiratorul în casă? Cine apucă primul.
„Dragostea este binevoitoare.” (I Corinteni 13, 4)
6. Comunicarea
Găsiți limbajul comun! Chiar dacă se spune că bărbații sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus, în realitate Dumnezeu i-a creat pe amândoi în Rai. Nu puneți accent pe ce vă desparte de cel de lângă voi, ci pe ceea ce vă unește!
„Dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește.” (I Corinteni 13, 4)
7. Negocierea
Învățați să negociați și să respectați nevoile soțului/soției dumneavoastră, chiar și pe cele pe care nu le înțelegeți.
Dragostea „nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.” (I Corinteni 13, 6)
8. Mulțumirea
Mulțumiți soțului/soției pentru tot ceea ce face în casă. Chiar și pentru faptul că uneori doar încearcă să fie mai bun/mai bună. Spuneți „mulțumesc!” pentru cele mai banale gesturi!
„Și pacea lui Hristos, întru care ați fost chemați, ca să fiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre; și fiți mulțumitori.” (Coloseni 3, 15)
9. Bucuria
Creșteți bucuria în familie! Da, suntem prinși mereu cu grijile lumii, dar bucuria poate veni din lucruri mici: împărtășiți-vă gândurile, sărbătoriți lucrurile mici, râdeți împreună!
„bucurați-vă pururea!” (I Tesaloniceni 5, 16)
10. Intimitatea
Deși o numim deseori „relație trupească”, știm că trupul nu poate fi despărțit de suflet. De accea, relația intimă nu înseamnă „a te bucura de ceva”, ci înseamnă „a te întâlni” cu soțul sau soția sa, în întreaga sa dimensiune.
„Dragostea nu se poartă cu necuviință.” (I Corinteni 13, 5)
Dacă rândurile de mai sus te-au făcut să spui: „Da, așa ar trebui să se comporte partenerul meu cu mine”, atunci mai citește o dată. Nu e vorba despre el. 𝐓𝐮 ce poți să faci în anul ce tocmai a început pentru a avea o căsnicie mai bună și împlinitoare?
Vezi și: Patru pietre scumpe care susțin căsnicia ta: Iubirea, Credința, Încrederea și Iertarea
Trauma părintelui singur
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro