11 aprilie – Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Interviu

11 aprilie – Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Marcăm astăzi Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson (World Parkinson's Day). La nivel european, această zi este susţinută de Asociaţia Europeană a Bolii Parkinson. Înfiinţată în 1992, la Bruxelles, Asociaţia are în prezent 45 de organizaţii membre, de pe tot cuprinsul Europei, şi promovează o mai bună cunoaştere a acestei afecţiuni şi a modului în care aceasta poate afecta o persoană pe toate nivelurile: fizic, psihic, emoţional, dar şi social şi economic. A fost aleasă această zi de 11 aprilie pentru că e ziua în care s-a născut medicul englez James Parkinson (1755-1824), cel care a descris pentru prima dată această boală în lucrarea sa „Eseu despre paralizia tremurătoare”. Despre boala Parkinson ne vorbește Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson este marcată pe 11 aprilie. Prin marcarea acestei zile se urmărește creşterea gradului de informare cu privire la această boală şi a gradului de înţelegere a impactului acestei boli asupra celui suferind, dar şi asupra familiei şi a societăţii. Pacienţii în stadii avansate de boală devin din ce în ce mai mult dependenţi de ajutorul şi susţinerea semenilor. Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este una dintre cele mai frecvente boli neurologice. Este o afecţiune cronică a sistemului nervos, ce are o evoluţie de lungă durată, progresivă, simptomele se pot agrava în timp. Aceasta afectează sistemul nervos central, dar în timp sunt afectate multe alte structuri, inclusiv scoarţa cerebrală. Potrivit ultimelor studii, boala Parkinson afectează bărbații de două ori mai mult decât femeile, iar cursul bolii este diferit la femei și la bărbați.

Care sunt cauzele care duc la instalarea acestei boli?

Celulele nervoase afectate de boala Parkinson sunt situate într-o zonă numită substantia nigra (substanța neagră) din centrul creierului. Aceste celule produc dopamină, un neurotransmițător care permite controlul mișcărilor. Mai exact, persoana respectivă îmbătrânește prematur: anumite celule ale creierului sunt distruse, ceea ce încetinește viteza de reacție și, ca urmare, mișcările nu mai pot fi efectuate rapid și precis. Vorbește mult mai greu, chiar neclar, grimasele sunt și ele rigide. Fără dopamină apar și modificări ale dispoziției, chiar depresie și apatie. Cauza pierderii progresive a neuronilor în boala Parkinson rămâne însă necunoscută. Oamenii de știință indică o asociere dintre factorii de mediu și cei genetici.

Care sunt primele semne ale bolii Parkinson?

Din păcate, primele semne ale maladiei Parkinson pot fi subtile și pot fi confundate cu alte probleme de sănătate.

Acestea ar fi – tremuratul, dificultăți la mers, dificultatea de a se ridica de pe scaun, încovoierea spatelui.

Există și alte simptome comune, dar nu toată lumea cu Parkinson le prezintă. Acestea pot include: somn agitat sau oboseală în timpul zilei, o voce moale sau vorbire neclară, dificultăți la înghițire, probleme de memorie, confuzie sau demență, ten gras și mătreață sau constipație.

Cum se pune diagnosticul?

În prezent nu există teste de sânge sau de laborator pentru a diagnostica cazurile de boală Parkinson non-genetică. Diagnosticul se bazează pe istoricul medical al unei persoane și pe un examen neurologic. Îmbunătățirea după inițierea medicației este un alt semn important al bolii Parkinson.

Odată pus diagnosticul de boală Parkinson, ce tratament urmează pacienții?

Din păcate, boala Parkinson este o boală progresivă și incurabilă. În prezent nu există tratament pentru a vindeca această boală, însă sunt disponibile mai multe terapii pentru întârzierea apariției simptomelor motorii și ameliorării acestora. Toate aceste terapii sunt concepute pentru a crește cantitatea de dopamină din creier, fie prin înlocuirea dopaminei, imitarea dopaminei sau prin prelungirea efectului dopaminei. E adevărat că terapiile disponibile pot atenua simptomele, dar nu pot opri evoluția bolii. Deși nu există un tratament curativ pentru boala Parkinson, simptomele sale pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor, dar și prin modificarea stilului de viață.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=-_kHTwpvqk4
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: