1924-2024: Sfântul Ioan Rusul, de 100 de ani ocrotitor al insulei Evia

Ortodoxia în lume

1924-2024: Sfântul Ioan Rusul, de 100 de ani ocrotitor al insulei Evia

    • Sfântul Ioan Rusul
      Racla cu moaștele Sfântului Ioan Rusul / Foto: Bogdan Zamfirescu

      Racla cu moaștele Sfântului Ioan Rusul / Foto: Bogdan Zamfirescu

În acest an, se împlinesc 100 de ani de când moaștele Sfântului Ioan Rusul au fost aduse din centrul provinciei turce Anatolia pe insula greacă Evia.

În urmă cu 100 de ani, în 1924, după ultima înfrângere a Imperiului Otoman, care se aliase cu Germania în timpul Primului Război Mondial, noua Republică Turcă, deşi mult ştirbită teritorial, a primit recunoaşterea oficială. Potrivit condiţiilor tratatului, întreaga populaţie musulmană a Greciei a fost repatriată în Turcia, iar grecii ortodocşi, care trăiseră de-a lungul coastei turceşti a Asiei Mici încă de pe vremea lui Hristos, au fost mutaţi masiv în nou-eliberata zonă a Greciei de Nord.

Majoritatea locuitorilor din Prokopion au fost trimişi ca refugiaţi în insula Evia, unde şi-au întemeiat propriul sătuc „Noul Prokopion”, pe înălţimea munţilor înveşmântaţi cu pini ai insulei. Ştiind că bisericile rămase în urmă aveau să fie reînnoite ca moschei sau folosite pentru alte scopuri, creştinii şi-au luat cu ei marea comoară, moaştele Sfântului Ioan Rusul. Au pornit pe mare spre Evia cu vaporul Vasilios Destunis, dar când au ajuns aproape de Rodos, vaporul s-a oprit şi a început să se învârtă pe loc. Căpitanul se afla în mare încurcătură până ce Panaghiotes Papadopoulos, un om din satul Prokopion, i-a spus că duceau cu ei moaştele Sfântului Ioan, aşezate printre mărfuri. Căpitanul a poruncit îndată ca moaştele sfântului să fie aşezate într-o micuţă cabină de pe punte, unde atârnau candele arzând ziua şi noaptea înaintea icoanelor Domnului, Născătoarei de Dumnezeu şi Sfântului Nicolae. Moaştele au fost aşezate cu greu în acel loc, după care vaporul şi-a continuat cursa. Când au ajuns în Halkis (Halkidis), mitropolitul şi cei mai mulţi oameni din oraş au coborât în port să-l întâmpine pe sfânt.

La început cinstitele moaşte au fost aşezate în biserica Sfinţilor Constantin şi Elena din Prokopion. Între anii 1930-1951, s-a zidit o biserică măreaţă în cinstea Sfântului Ioan, iar după sfinţirea bisericii, sfintele moaştele au fost mutate aici şi odihnesc înlăuntrul acestei biserici până astăzi.

Vezi Galeria FOTO realizată luni, 27 mai 2024: Un secol de când Sfântul Ioan Rusul ocrotește Insula Evia: Hramul din acest an, în câteva imagini

Citește despre: