2 aprilie – Ziua Internațională de conștientizare a Autismului
Anual, în data de 2 aprilie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, cu scopul de a dinamiza eforturile de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora. Prin marcarea acestei zile, medicii îşi propun să atragă atenţia asupra acestei probleme de sănătate, a simptomelor şi manifestărilor maladiei, pentru a fi depistată timpuriu la copii.
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neuro-biologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual, etc. O avem alături de noi pe Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor. Vorbim despre această boală, încercăm să o înțelegem și sperăm să aducem câteva sfaturi utile.
Ce este autismul?
Autismul sau tulburarea de spectru autist, este o deficiență de dezvoltare a creierului cu implicații în ceea ce privește comunicarea, comportamentul și interacțiunea socială.
Autismul poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar este o tulburare ce apare în dezvoltarea copilului, putând fi observată încă din primii doi ani de viață. Copiii cu această afecțiune au deficiențe în exprimarea atât prin cuvinte, cât și prin gesturi, mimică, expresii faciale sau atingere. Unii copii cu autism au probleme de comunicare, dar dezvoltă abilități deosebite și excelează în anumite domenii (artă, muzică, matematică, memorare).
Care sunt simptomele autismului? Ca părinți, ne putem da seama că un copilaș ar putea avea autism?
Da, dacă suntem foarte atenți la copiii noștri, ne putem da seama că ceva nu e în regulă. Simptomele autismului pot fi prezente la unii copii foarte devreme, chiar de la primele luni de viață. De asemenea, poate fi vorba de o dezvoltare normală în primele luni de viață sau chiar primii 2 ani, urmată de un declin brusc sau o schimbare radicală de comportament.
Din păcate, autismul este foarte diferit de la un copil la altul. Ca și principale simptome și semne ale autismului la copii, avem așa:
- copilul nu păstrează sau evită contactul vizual; nu reacționează sau nu răspunde la nume și nu prezintă expresii faciale până la 9 luni;
- nu se joacă cele mai simple jocuri și nu folosește gesturi simple până la 12 luni;
- nu pare interesat de ceva nici când este antrenat de părinți în joc până la 15-18 luni;
- nu observă sau nu pare deranjat dacă alții sunt supărați sau răniți până la 2 ani;
- se joacă singur, ignoră sau nu vede alți copii și nu interacționează cu aceștia până la 36 de luni;
- nu intră în jocuri de rol până la 48 de luni;
- nu cântă, nu dansează, nu vrea să interacționeze până la împlinirea vârstei de 5 ani.
Copilul cu autism are un comportament specific. Ne puteți exemplifica?
Da, așa este, copii care au autism se comportă diferit, au niște automatisme, aliniază obiectele sau jucăriile într-o ordine numai de ei înțeleasă. Când această ordine a lor este deranjată, se supără și chiar devin agresivi. Se poate vorbi și de joaca repetitivă și de interese obsesive care pot fi transformate în hobby-uri mai târziu.
Un alt comportament – repetiția fără întrerupere a unor cuvinte sau fraze. Acești copii au ticuri verbale și motorii.
Ei se concentrează pe anumite elemente ale unor obiecte sau jucării, prezintă interes pentru anumite mecanisme sau rotițe. Mai adaug că se observă foarte des că acești copii bat din mâini, își leagănă corpul, se învârt în cerc și au reacții neobișnuite la mediul înconjurător. Fiți atenți la aceste semne și adresați-vă medicului cât mai devreme posibil.
Care sunt cauzele autismului?
Cauza exactă a autismului nu este cunoscută, se crede că nu se poate vorbi despre existența uneia singure, ci despre un cumul de factori. În primul rând, factorii genetici: cercetările au arătat că există cazuri în care autismul poate fi asociat cu o tulburare genetică, sindromul Rett sau sindromul X fragil. În alte cazuri, mutațiile genetice au crescut riscul de apariție a autismului. Sunt și factori de mediu: aici încă se mai fac cercetări pentru a se vedea dacă tulburarea de spectru autist poate fi cauzată de anumiți factori de mediu, așa cum ar fi medicamente, infecții virale, agenți poluanți sau alte complicații apărute în timpul sarcinii.
Care sunt factorii de risc când vine vorba de autism?
Specialiștii spun că există câțiva factori de risc în ceea ce privește autismul, și anume:
- sexul copilului – băieții sunt mai predispuși față de fete;
- moștenirea familială;
- unele boli genetice;
- prematurii: nou-născuții la 26 de săptămâni de sarcină pot prezenta un risc mai mare de dezvoltare a unei tulburări din spectrul autist, dar și administrarea unor medicamente în timpul sarcinii sau a consumului de substanțe interzise, alcool și substanțe chimice.
Cum se pune diagnosticul de autism?
Tulburarea de spectru autist poate fi diagnosticată pe baza evaluării clinice, a testelor genetice și a celor de screening. Screening-ul din timpul sarcinii dezvăluie problemele cu care bebelușul ar putea să se confrunte. Screening-ul de dezvoltare este un instrument util pentru pediatru, deoarece are posibilitatea să identifice primele tipare specifice. Acest tip de evaluare se poate realiza la 18-24 luni de viață.
Exista tratament pentru aceasta boală?
Din păcate, nu. Un copil cu autism nu se va vindeca, dar studiile au arătat că terapia intensivă începută cât mai devreme (ideal la 1-2 ani), cu implicarea părinților și a altor persoane semnificative din familie, poate reduce foarte mult simptomatologia.
Nu există un tratament medicamentos specific și nu există o abordare unică pentru toți copiii.
Poate fi prevenit autismul?
Nu, din păcate autismul nu poate fi prevenit. Dar cu tratamentul potrivit sau cu o combinație de proceduri și terapii, începute în faze incipiente, manifestările pot fi ameliorate. Copiii au șanse mari să învețe să funcționeze normal, chiar dacă nu reușesc să depășească complet simptomele specifice tulburării spectrului autist.
Tulburarea spectrului autist este pe viață și poate afecta serios calitatea traiului celui diagnosticat cu această afecțiune, cât și a familiei sale. Autismul nu se vindecă, dar intervenția psiho-educativă timpurie oferă o îmbunătățire semnificativă a nivelului de independență.
La final, vă rugăm un sfat pentru părinți!
La orice semn de comportament care vi se pare diferit și care ar putea fi din cele specifice autismului, adresați-vă medicului. Diagnosticul precoce cu inițierea imediată a terapiei sunt importante pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții copiilor cu autism și a familiilor acestora.
În același timp, părinții pot fi ajutați și învățați să gestioneze relația cu cei mici. Evaluarea, diagnosticarea și tratamentul acestei afecțiuni sunt elemente de mare importanță, menite să ofere sprijinul și protecția persoanelor cu autism, dar și familiilor acestora.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=GzsnnstHVZ0
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/
Hipertiroidism – cauze, simptome, diagnostic și tratament
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro