24 aprilie – Ziua europeană a hormonilor

Interviu

24 aprilie – Ziua europeană a hormonilor

Această zi este dedicată creșterii gradului de conștientizare a factorilor de decizie europeni și naționali, precum și a publicului, cu privire la rolul semnificativ pe care îl au hormonii asupra sănătății și bunăstării, dar și în prevenirea, tratarea și traiul cu numeroase boli – inclusiv unele dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume. Mai multe informații despre hormoni ne oferă Andreea-Nicoleta Dumitrașcu,medic specialist endocrinologie în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

Astăzi, 24 aprilie, este Ziua Europeană a Hormonilor. Vă rugăm să ne spuneți ce sunt hormonii și cum funcționează ei?

Hormonii sunt mesageri biologici care călătoresc prin tot corpul, spunând celulelor și organelor noastre ce să facă. Ei sunt produși de secreția glandelor endocrine și sunt esențiali pentru sănătatea noastră, ne ajută să creștem și să ne maturizăm, să facem față stresului, ne ajută să ne menținem în formă și sănătoși, ne gestionează metabolismul și determină funcția noastră sexuală.
Există mai mulți hormoni, fiecare cu propria funcție esențială. Dintre aceștia, voi enumera cortizolul, testosteronul, adrenalina, estrogenii, prolactina, tiroxina, hormonul de creștere. 

Ce sunt tulburările endocrine? 

Tulburările endocrine sunt cauzate și caracterizate de niveluri hormonale anormale, fie prea ridicate, fie prea scăzute. Tulburările endocrine includ bolile tiroidiene, obezitatea, cancerul, tulburările de creștere, diabetul, hipertensiunea, osteoporoza, infertilitatea, disfuncțiile sexuale, precum și multe boli rare. 

Ce recomandări aveți pentru pacienți pentru o bună funcționare hormonală?

Adoptarea unui stil de viață sănătos prin activitate fizică adecvată, efectuarea de exerciții fizice 1,5 - 2h/săptămână va ajuta organismul să producă hormoni. 

Să mâncăm sănătos mai multe fructe proaspete, legume și cereale integrale și să păstrăm la minim alimentele procesate.

Să dormim suficient cel puțin 7h de somn neîntrerupt, de la aceeași oră în fiecare noapte, asta ne va ajuta să ne trezim odihniți și plini de energie. 

Un factor important în buna funcționare a sistemului endocrin este prevenirea deficiențelor hormonale, care pot fi evitate prin menținerea aportului de vitamina D. Să consumăm pește gras, cum ar fi somonul și sardinele. Să luăm în considerare administrarea de suplimente de vitamină D în lunile de toamnă și de iarnă, când expunerea la soare este redusă. 

Să consumăm alimente bogate în calciu și iod, incluzând aici fructele de mare, algele marine, ouăle și lactatele, care pot ajuta la menținerea nivelului de iod. 

În ceea ce privește factorii externi, este recomandat să reducem expunerea la perturbatorii endocrini prin evitarea ambalajelor din plastic, îmbunătățirea calității aerului din interior și să alegem cu grijă produsele de îngrijire și cosmeticele, deoarece pot conține substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin.

În final, trebuie să fiți conștienți de semnele și simptomele precoce ale bolilor endocrine, să obțineți un diagnostic precis și să discutați cu medicul dumneavoastră dacă prezentați oricare din următoarele simptome: creștere sau pierdere în greutate inexplicabilă, sensibilitatea la frig, modificări ale poftei de mâncare, oboseală, piele uscată, unghii casante, apariția depresiei sau sete excesivă, semne de pubertate timpurii sau târzii în afara vârstei de 8-13 ani la fete și 9-14 ani la băieți, iar specific adulților pierderea libidoului și perturbări ale ciclurilor menstruale.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=5tPEfdQb9lg

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: