6 octombrie – Ziua mondială a paraliziei cerebrale

Interviu

6 octombrie – Ziua mondială a paraliziei cerebrale

    • 6 octombrie – Ziua mondială a paraliziei cerebrale
      6 octombrie – Ziua mondială a paraliziei cerebrale

      6 octombrie – Ziua mondială a paraliziei cerebrale

Ziua mondială a paraliziei cerebrale este marcată în fiecare an, la 6 octombrie, începând cu anul 2012. În aceasta zi, persoanele afectate, dar şi familiile acestora şi organizaţiile de susţinere marchează acest moment prin împărtăşirea propriilor experienţe, organizarea de evenimente tematice şi purtarea culorii verzi. Despre această afecțiune vorbim cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

La nivel mondial, peste 17 milioane de persoane suferă de această afecţiune, informează https://worldcpday.org/.

Ce este paralizia cerebrală și cum se manifestă?

Paralizia cerebrală este o tulburare cronică a mişcării cauzate de leziuni ale sistemului nervos central. Asta înseamnă reflexe anormale, rigiditatea membrelor şi trunchiului, o postură anormală, mişcări involuntare, mers nesigur sau mai mult decât atât, mai multe deodată. Aceste semne apar în perioada copilăriei sau în perioada preşcolară.

Trebuie să precizez că nu toată lumea este afectată la fel, în sensul că unele persoane afectate pot merge pe jos, în timp ce altele nu pot, la fel cum unele persoane manifestă o capacitate intelectuală normală sau aproape normală, iar altele pot avea dizabilităţi intelectuale. Sunt și cazuri mai grave în care pot apărea epilepsia, orbirea sau surditatea.

Din nefericire, anomaliile cerebrale asociate paraliziei cerebrale pot duce și la alte probleme neurologice, cum ar fi probleme cu vederea și auzul, dizabilități intelectuale, percepție anormală la atingere sau durere, boli orale, condiții de sănătate mintală sau incontinență urinară.

Care sunt simptomele acestei afecțiuni?

Semnele și simptomele pot varia foarte mult. Problemele de mișcare și coordonare asociate cu paralizia cerebrală pot include:

  • Variații ale tonusului muscular;
  • Mușchi rigid și reflexe exagerate (spasticitate);
  • Lipsa coordonării musculare;
  • Tremurări sau mișcări involuntare;
  • Mișcări lente, zgâlțâitoare;
  • Întârzieri în atingerea reperelor de abilități motorii, cum ar fi împingerea în sus a brațelor, așezarea singură sau târârea;
  • Favorizarea unei părți a corpului, cum ar fi atingerea cu o singură mână sau târârea unui picior în timp ce mergeți;
  • Dificultate de mers, cum ar fi mersul pe degete, un mers ghemuit, un mers asemănătoare cu foarfeca cu încrucișarea genunchilor sau un mers asimetric;
  • Probleme cu înghițirea, cu mâncatul în general;
  • Întârzieri în dezvoltarea vorbirii sau dificultăți în vorbire;
  • Dificultate în efecturarea mișcărilor precise, cum ar fi să ridicați un creion sau o lingură;
  • Convulsii.

Care sunt cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni?

Cauzele paraliziei cerebrale pot apărea în timpul sarcinii sau al naşterii, pot fi anomalii genetice sau cromozomiale, infecţii sau alte boli ale mamei sau fătului apărute în timpul sarcinii sau complicaţii în timpul travaliului. Adesea, însă, cauza este necunoscută.

Cum se pune diagnosticul de paralizie cerebrală?

Diagnosticul paraliziei cerebrale este pus în baza observării întârzierii în dezvoltarea fizică a copilului mic, în baza istoricului bolii, examenului clinic, teste de screening şi alte teste ca de exemplu RMN.

La ce tratament sunt supuși pacienții cu această afecțiune?

Din păcate, paralizia cerebrală nu poate fi vindecată. Dar există o gamă largă de tratamente care ajută pacienţii să-şi maximizeze abilităţile şi tonusul muscular, să prevină apariția complicaţiilor şi să-şi îmbunătățească, cât de mult posobil, calitatea vieţii.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Interviul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=lb9cNEwYfFA

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citește despre: