„7 Cuvinte” – povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii

Documentar

„7 Cuvinte” – povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii

    • „7 Cuvinte” – povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii
      „7 Cuvinte” – povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii

      „7 Cuvinte” – povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii

7 Cuvinte este povestea unui om care a petrecut 21 de ani după gratii: Pr. Gheorghe Calciu.

Gheorghe Calciu, student la Medicină, intră în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-și fi iubit țara și credința. Timp de 16 ani trece prin experiențe-limită: reeducarea de la Pitești, cavoul morții din Jilava, „ispitirile” de la Aiud.

După eliberare, într-o țară îngrozită de teroarea Securității, rostește în București 7 Cuvinte către tineri, un îndemn la un  „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei.

Este arestat și condamnat la moarte, apoi expulzat în America.

Un destin cu pogorâri la iad, gesturi „nebunești” de jertfă și înălțări taborice. Peste 30 de oameni depun mărturie despre viața Părintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic căruia nu îi lipsesc verva, sensibilitatea și umorul.

Filmul, în regia lui Constantin Andrei Negoiță, a fost difuzat în cadrul mai multor festivaluri naționale (Festivalul de Film Istoric de la Râșnov, Festivalul „Vama sub lumini de Oscar” de la Vama Veche, Docuart Festival de la București, Festivalul de Film Istoric de la Vatra Dornei) și internaționale (Warsaw Film Festival din Polonia; Hamburg Film Festival din Germania; Goteborg Film Festival din Suedia; „One World”, International Human Rights din Cehia; „Doc Point” Helsinki Documentary Film Festival din Finlanda; „Tempo” Festival din Suedia.

Andrei Negoiță, regizorul filmului 7 Cuvinte este un emigrant român în Statele Unite ale Americii, cu domiciliul în Santa Rosa, California. S-a născut la Iași, România, pe 21 mai 1961. A urmat școala primară și gimnazială la Bârlad, județul Vaslui, primind și educație muzicală la Școala de Muzică din Bârlad. În 1987 obține diploma în Medicină la Universitatea „Grigore T. Popa” din Iași. A lucrat ca medic rezident  între anii 1987-1990, apoi ca medic generalist între anii 1990-1993, la Bârlad. Din 1997 până în 2005 a fost medic în cercetare în Cardiologie Intervenționistă la: Cardiology Research Foundation George Washington Hospital (Washington DC), Lenox Hill Hospital (Manhattan, New York) și Columbia University (Manhattan New York).

Între anii 2000-2005 a urmat cursurile la zi ale Școlii de Arte Vizuale (School of Visual Arts - SVA) din Manhattan, New York, studiind regie și cinematografie. A semnat regia a două filme pentru absolvire: Wrong Track și The Last Don. Filmele sale de scurt-metraj au fost selectate în festivaluri de film, la categoria studenți: „Die Hard Kitch”, „Die Hard Kitch Rapsody”, „Victoria's Secret” și „Tight Rope Dancer”. În 2005, Wrong Track a fost ecranizat la două festivaluri de film din România: „Anonimul” – Festival Internațional de Film Independent, Sfântu Gheorghe, Delta Dunarii și „DaKINO” – Festival Internațional de Film, București.

Filmul 7 Cuvinte este disponibil și pe DVD în rețeaua Librăriilor mitropolitane „Sfânta Cuvioasă Parascheva” (Librăria Doxologia din Iași, Librăria din Iulius Mall Iași, Librăria din Piatra Neamț și Magazinul virtual: https://magazinmmb.ro/).

Citește despre: