Sfântul Spiridon, prăznuit în Episcopia Caransebeșului

13 Decembrie 2013 16:45 Episcopia Caransebeşului

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon Episcopul Trimitundei, schitul Petroşniţa şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat autorităţi locale precum şi un număr îmsemnat de credincioşi din Petroşniţa şi localităţile învecinate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul psaltic „Ehos” al Episcopiei Caransebeşului. La final, Ierarhul a sfinţit noua casă monahală.

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului a precizat: „Piatra de temelie la acest așezământ monahal a fost pusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu în anul 2005, lucrările au continuat și în anul 2012 în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci am târnosit această preafrumoasă biserică care împodobește această înălțime binecuvântată din apropierea Caransebeșului. Dacă în acest an omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena nu am putut fi alături de obștea mănăstirii la praznicul Înălțării Sfintei Cruci sau în duminicile apropiate de acest praznic, iată Dumnezeu a rânduit ca astăzi de ziua Sfântului Spiridon al Trimitundei să fim împreună cu obștea acestei mănăstiri și cu toți ctitorii și binefăcătorii ei dar și cu foarte mulți credincioși care au urcat din Petroșnița și s-au bucurat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Îl rugăm pe Sfântul Spiridon al Trimitundei să ocrotească acest loc și să-i binecuvinteze pe toți ctitorii închinătorii și slujitorii acestei sfinte mănăstiri”.

„În anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena ne-a ajutat bunul Dumnezeu să fim la cel de-al doilea hram al schitului de la Petroșnița închinat Sfântului Ierarh Spiridon Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, contemporan cu cei doi mari sfinți pomeniți anul acesta în Patriarhia Română. Această mănăstire de la Petroșnița străjuiește Valea Timișului, pe credincioșii și preoții din aceste localități și sigur alături de mănăstirea Piatra Scrisă reprezintă puternice repere de spiritualitate pentru Banatul Montan”, a mărturisit părintele Alin Câmpean consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.

Schitul Petroşniţa cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei” a fost înfiinţat în anul 2005. La data de 16 sepembrie 2012, biserica schitului a fost târnosită de Preasfinţitul Lucian Episcopul Caransebeşului.

(Sursa: episcopiacaransebesului.ro)

Ultimele din categorie