Alimente vegetale bogate în calciu

Stil de viaţă

Alimente vegetale bogate în calciu

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea sistemului osos și a dinților, carența de calciu putând cauza oboseală, sete, greţuri, depresie, dureri osoase, osteoporoză și chiar calculi renali.

Pe lângă rolul structural, calciul are și roluri funcţionale: acesta fiind implicat în procesul de coagule a sângelui, în contracţia musculară, în activitatea cardiacă, în producerea secreţiei lactate și în absorbția vitaminei B12.

Pe lângă lactate și ouă, calciul ni-l putem procura și dacă introducem în dietă următoarele alimente:

  • fasolea - stimulează digestia, reduce grăsimea din sânge, reglează glicemia, stimulează imunitatea și reface musculatura, fiind bogată nu doar în calciu, ci și în proteine, fibre, magneziu, fosfor, fier, zinc, potasiu și vitaminele A, B6, B9, B12, C și K;
  • legumele cu frunze verzi - precum spanacul, rubarba, napul, sparanghelul, mazărea, broccoli sau varza kale, sunt surse importante de vitamine (A, C, B, K), minerale (mangan, magneziu, fier, potasiu, fosfor), fibre și clorofilă;
  • fructele uscate - precum caisele, prunele sau smochinele au efect hipotensor, antianemic și stimulează circulația sangvină. Pentru că fructele uscate conțin o cantitate mare de zaharuri, acestea trebuie consumate cu moderație, doar între mesele principale;
  • nucile și semințele - precum, migdale, caju, fistic, nuci, semințe de in, semințe de susan, semințele de chia protejează sistemul cardiovascular, memoria, sănătatea orală, vederea, susțin metabolismul și încetinesc procesele de îmbătrânire. Deoarece acestea au un indice caloric ridicat, nu se va consuma mai mult de un pumn, între mesele principale
  • fructele - precum portocalele, murele, rodiile sau coacăzele sunt bogate atât în antioxidanți, cât și în calciu, vitamina A, fier, potasiu, magneziu, fier și fibre. Protejează astfel nu doar sistemul osos, dar și pe cel cardiovascular, digestiv și renal.

Alte surse importante de calciu sunt cerealele integrale (quinoa, amaranth, soia), pătrunjelul și ierburile aromatice (mărar, cimbru, rozmarin, salvie, oregano).

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: