Apneea de somn afectează inima

Stil de viaţă

Apneea de somn afectează inima

O echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles a realizat un studiu pe sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS) și au demonstrat că această afecțiune tulbură reglarea sistemul nervos autonom (sistemul neuro-vegetativ), care controlează funcțiile automate, precum activitatea mușchilor cardiaci și digestivi.

La studiu au participat un grup de adulți, format din femei și bărbați, care au fost supuși unor teste fizice destinate evaluării răspunsurilor autonome ale organismului, centrate pe frecvența cardiacă.

Jumătate dintre participanții la experiment fuseseră diagnosticați recent cu SAOS, pe când ceilalți, nu.

Analiza datelor din urma rezultatelor a arătat că apneele în somn compromit semnificativ capacitatea de adaptare a frecvenței cardiace, cu o probabilitate crescută de a face, în timpul, o boală de inimă.

"Observăm un impact extrem de negativ al apneei în somn la bărbați, dar și mai sever la femei", a declarat unul din autorii studiului, adăugând că "efectele obișnuite ale apneelor sunt mai discrete la femei sau ele se plâng mai puțin, ceea ce nu ușurează deloc diagnosticul".

*****

SAOS este o afecțiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului, cu o durată a perioadei de oprire a fluxului de aer, de aproximativ 10 secunde.

Printre simptomele apneei de somn se numără somnolența din timpul zilei, iritabilitatea, scăderea libidoului, depresia, migrenele, durerile de cap, dureri ale dentiției, ale articulațiilor mandibulei, probleme ale memoriei pe termen scurt, obseală, reflux gastric, gură uscată, metabolism lent, inabilitatea de a pierde în greutate, deoarece sistemul endocrin este dereglat, diabet, hipertensiune, atac cerebral, atac de cod, anxietate severă, probleme de concentrare, ADHD, slăbirea capacităților intelectuale, respirație urât mirositoare, impotență, senzație de sufocare în timpul somnului, insomnii, sforăit, inflamație la nivelul gâtului și chiar moarte.

Citește despre: