Așteptările nerealiste zdruncină căsnicia aflată la început de drum

Căsătorie

Așteptările nerealiste zdruncină căsnicia aflată la început de drum

    • Așteptările nerealiste zdruncină căsnicia aflată la început de drum
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Cei mai mulţi tineri intră în căsătorie cu siguranţa că o căsătorie potrivită le oferă imediat legătura pe deplin satisfăcătoare cu celălalt. De aceea, când întâmpină greutăţi, consideră că au făcut o greşeală în alegerea lor şi că trebuie să renunţe la căsătorie şi să caute din nou persoana cu care să aibă o relaţie de la început şi permanent satisfacătoare. Poporul zice, însă, destul de înţelept „Căsătoria nu este o cusătură de tăiat”.

Atunci când soţii provin din medii sociale, religioase, chiar şi etnice diferite, prototipurile interioare ale comportamentului diferit şi ale sentimentelor sunt şi mai diferite, de aceea specialiştii sunt de acord că soţii care provin din medii asemănătoare au mai puţine surse de tulburare şi de ceartă şi mai multe posibilităţi de a crea o legătură conjugală funcţională. Lucrul de bază al fiecărei perechi, după trecerea lunii de miere, este să lege în mod satisfăcător într-o relaţie şi într-un mod comun de viaţă două planuri de viaţă de familie.

Mulţi soţi îşi închipuie că este uşor să satisfacă nevoile unui om în construirea unei relaţii cu ceilalţi. Poate, de aceea, multe perechi consideră că legătura lor este ceva dat şi nu au nicio dispoziţie să se lupte pentru dragostea lor şi să îşi repare căsătoria.

Cei mai mulţi tineri intră în căsătorie cu siguranţa că o căsătorie potrivită le oferă imediat legătura pe deplin satisfăcătoare cu celălalt. De aceea, când întâmpină greutăţi, consideră că au făcut o greşeală în alegerea lor şi că trebuie să renunţe la căsătorie şi să caute din nou persoana cu care să aibă o relaţie de la început şi permanent satisfacătoare. Poporul zice, însă, destul de înţelept „Căsătoria nu este o cusătură de tăiat”.

(Pr. Filoteu Faros, Pr. Stavros Kofinas, Căsnicia: dificultăţi şi soluţii, traducere din limba greacă de pr. Şerban Tica, Editura Sophia, Bucureşti, 2012, p. 100)