Beneficiile consumului de apă pentru organismul uman

Stil de viaţă

Beneficiile consumului de apă pentru organismul uman

Apa este vitală pentru organismul nostru, fără apă nu putem trăi. Organismul uman are nevoie de apă ca să funcţioneze normal si bine. Care sunt beneficiile consumului de apă pentru organism ne spune doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar Medicină de Familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În țara noastră, această zi se sărbătorește începând cu anul 1993.

Scopul zilei este acela de a aduce în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

Apa este vitală pentru organismul nostru, fără apă nu putem trăi. Organismul uman are nevoie de apă ca să funcţioneze normal si bine. Care sunt beneficiile consumului de apă pentru organism ne spune doamna doctor Nicoleta Dimitriu, medic primar Medicină de Familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

De ce este important să bem apă? Ce rol joacă ea pentru oragnismul nostru?

În primul râd, trebuie sa bem apă ca să evităm oboseala, migrenele şi să ne concentrăm mai bine. Dacă nu avem suficientă apă în corp, vom fi somnolenţi şi obosiți, putem prezenta dureri de cap, chiar ameţeală, concentrarea va fi foarte scăzută.

Studiile ne spun că atunci când suntem în şedinţe prelungite sau avem nevoie să lucrăm la proiecte care cer atenţie şi concentrare maximă, este bine să avem mereu lângă noi apă proaspătă în cantitate suficientă!

Apa ne ține sănătoși și ne ajută să ne detoxifiem eficient. La nivelul celulei, apa facilitează pătrunderea oxigenului şi eliminarea deşeurilor metabolice, contribuind astfel la detoxifierea organismului. Ea asigură transportul tuturor substanţelor în corp, preia deşeurile metabolice din diferite zone ale corpului şi le duce spre ficat şi rinichi pentru a fi eliminate.

Apa îngrijește piele. Deshidratarea usucă pielea şi îi dă un aspect uşor ridat. Un nivel optim de hidratare menţine elasticitatea pielii, ceea ce previne şi întârzie apariţia ridurilor. Când este bine hidratată, pielea străluceşte.

Rinichii vor fi sănătoși dacă bem suficientă apă şi nu vom face pietre. Un nivel redus de apă în corp face ca rinichii să „macine în gol”, întrucât ei au nevoie de acest element esenţial pentru a elimina compuşii toxici din organism.

Vom fi mai flexibili și vom face sport mai ușor, asta pentru că apa este principalul lubrifiant al articulaţiilor. În plus, este o parte importantă de la nivelul discului intervertebral, cea care ajută la amortizarea şocurilor în timpul mersului. Apa creşte eficienţa efortului fizic şi intelectual. Dacă nu au suficientă apă, mușchii nu funţionează la parametri optimi.

Apa este bună și pentru digestie. Dacă nu bem suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat – de aici, de cele mai multe ori rezultă constipația.

Apa este esenţială în procesul de termoreglare al organismului, care ne face să transpirăm când e prea cald şi ne conservă căldura când e prea frig. Studiile arată că apa ne întărește sistemul imunitar, suntem mai rezistenți în fața răcelilor, alergiilor şi chiar bolilor mai grave.

Încă un motiv foarte important să bem apă – reduce stresul, anxietatea şi depresia, aşa cum reduce oboseala şi poate să restaureze ritmul normal al somnului.

Bem doar apă ca să fim hidratați sau putem bea și alte lichide?

Apa este cea mai importantă, ne asigură aportul de lichide. Dar bineînțeles, putem apela şi la ceaiuri neîndulcite sau la supe de legume fără adaos de ulei, întrucât acestea conţin peste 90% apă. Un lucru foarte important – cafeaua sau alcoolul conţin compuşi diuretici care vor determina ca apa din organismul nostru să fie eliminată mai rapid. Acestea deshidratează! Așa că, dacă beţi cafea sau alcool, trebuie să beţi şi mai multă apă!

Care sunt semnele că suntem deshidratați? Cum facem să nu ajungem aici?

Setea, buzele uscate si senzaţia de gură uscată sunt câteva semnale că suntem deshidrataţi. Din păcate, unora nu le place sau nu simt nevoia să bea apă. Lipsa consumului suficient de  apă poate provoca deshidratare și simptome adverse, inclusiv oboseală, dureri de cap, imunitate slăbită și piele uscată. Apa este cea mai bună băutură, lipsită de calorii şi reacţii adverse. Suntem 70% apă, iar apa este până la urmă fluidul care întreţine viaţa fiecărei celule vii din organismul uman, este cea care ne ajută să ne menţinem sănătoşi.

Nu vrem să ajungem să ne deshidratăm. Spuneți-ne ce cantiatate de apă, de lichide este bine să bem pe parcurcul unei zile?

Știm că este recomandat să bem între 1,5 şi 2,5 l de apă în fiecare zi, chiar mai mult vara, atunci când transpirăm, când facem mişcare sau când avem febră.

Atenţie: corpul uman nu depozitează apă! De aceea trebuie să ne hidratăm corect în fiecare zi, în mod regulat, la intervale de timp nu foarte mari.

 

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta AICI

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Citește despre: