Biserica Rotonda din Tesalonic
Închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Rotonda din Tesalonic este numită astfel pentru că a fost construită pe temelia mausoleului circular ridicat în secolul IV d.Hr. de către împăratul Galeriu.
Alături de Arcul lui Galeriu și de Palatul Roman, Rotonda face parte dintr-un sistem arhitectural mai mare, construit la porunca împăratului roman Galeriu, în jurul anilor 300-306 d.Hr.
În vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Rotonda a devenit biserică creștină, ea fiind închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Interiorul clădirii a fost împodobit cu un mozaic de o calitate excepțională, parte din el păstrându-se până astăzi. Acesta înfățișează o serie de sfinți cu mâinile ridicate în rugăciune.
În vremea ocupației otomane, Rotonda a fost folosită drept moschee. Unul dintre minaretele acelei moschei se păstrează până astăzi. Statutul de moschee l-a avut până în anul 1912, când grecii au eliberat orașul, în timpul Războiului din Balcani. Rotonda a fost resfințită drept biserică, însă minaretul nu a fost dărâmat.
Pereții bisericii Rotonda au o grosime de 6,3 metri, iar domul uriaș, înălțat la 30 de metri, are un diametru de 24,5 metri. Pereții sunt întrerupți de opt nave pătrate, cea sudică alcătuind intrarea.
Rotonda din Tesalonic a fost puțin slăbită, în urma cutremurului din anul 1978, însă reparațiile au întărit și mai mult structura. În anul 2004 a fost întărit și minaretul. Clădirea este monument istoric, aflat sub protecția și purtarea de grijă a Eforatului de Antichități Bizantine din cadrul Ministerului de Cultură a Greciei.
Date de contact
Adresă: Platia Agiou Georgiou Rotonta 5, Thessaloniki 546 35, Grecia
Telefon: +30 23102 04 868
Program: de miercuri până luni, între orele 8.30-15.30 (noiembrie-aprilie) sau 8.00-20.00 (mai-octombrie)
(Foto) Rotonda din Tesalonic – cea mai veche biserică din Grecia
Kathisma – locul odihnei Maicii Domnului în drum spre Betleem
Crucea viespilor din Biserica Nașterii – Betleem
Realizat deSite dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro