Crucea Sfântului Apostol Andrei
Această cruce a devenit unul dintre cele mai de preț odoare sfinte din Biserica Ortodoxă. În prezent, Crucea Sfântului Andrei este păstrată alături de Capul Sfântului în Catedrala Sfântul Apostol Andrei din orașul grecesc Patras.
Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat prin răstignire pe o Cruce în formă de X, în Patras, lângă Corint. Crucea sub formă de X cauza dureri cumplite, cu mult mai mari decât crucea tradițională. Datorită faptului că, condamnatul era răstignit și cu picioarele desfăcute, acesta nu își putea sprijini trupul în ele, și practic toata greutatea corpului atârna în mâinile pironite, suportând astfel chinuri groaznice.
Această Cruce a devenit unul dintre cele mai de preț odoare sfinte din Biserica Ortodoxă. În prezent, Crucea Sfântului Andrei este păstrată alături de Capul Sfântului în Catedrala Sfântul Apostol Andrei din orașul grecesc Patras. Deși acum Crucea Sfântului Andrei se află în Patras, aceasta a fost recuperată abia în anul 1980.
Se crede că după martiriul Sfântului Andrei, Crucea a rămas în Patras până în secolul al XIII-lea. În acea perioadă au fost sustrase din Grecia numeroase Sfinte Moaște și odoare, și expuse în bisericile din apus. Printre acestea, s-a numărat și Crucea Sfântului Andrei.
În jurul anului 1250, Crucea Sfântului Andrei era așezată în Mănăstirea Sfântul Victor din Marsilia. În timpul Revoluției Franceze din anul 1789, aceasta a fost aruncată în foc, dar recuperată parțial de un preot romano-catolic.
Pe 18 ianuarie 1980, Crucea Sfântului Andrei a fost înapoiată Bisericii Ortodoxe, iar în ziua următoare a fost dusă și așezată în Catedrala din Patras. Cercetările care s-au efectuat ulterior asupra crucii au confirmat mențiunile Sfântului Ipolit Romanul și ale istoricului Ștefan Thomopoulos, care arătau că aceasta este din lemn de măslin, datat în secolul I după Hristos.
În anul 2013, Crucea Sfântului Andrei a fost purtată în procesiune prin mai multe orașe din Rusia cu ocazia evenimentelor ce au marcat împlinirea a 1025 de ani de la încreștinarea Rusiei.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro