Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

Interviu

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu

BPOC (Boala pulmonară obstructivă cronică) – vorbim astăzi despre simptome, diagnosticare, tratament și nu numai, cu Nicoleta Dimitriu, medic primar medicină de familie și manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ce este BPOC?

BPOC – „boala pulmonară obstructivă cronică” – este o boală cronică în care căile respiratorii și plămânii sunt îngustați permanent (= obstrucție). În stadiul avansat, pacienților le este greu să respire, iar activitățile simple de zi cu zi îi lasă pe pacienți fără suflare.

BPOC se dezvoltă de obicei pe parcursul mai multor ani. La această boală se reunesc două fenomene, care se amplifică reciproc: bronhiile îngustate și inflamate cronic au drept consecință emfizemul pulmonar – adică alveole supraumflate și ulterior, distruse.

Care sunt cauzele BPOC?

Principala cauză a bronhopneumopatiei cronice obstructive este reprezentată de fumat. Substanțele toxice prezente în fumul de țigară inhalat activ sau pasiv provoacă inflamația cronică și remodelarea în timp a bronhiilor, cu îngustarea diametrului intern al acestora.

Expunerea cronică la praf industrial, substanțe chimice volatile toxice (diluanți, vopsele) și factorii genetici reprezintă alte cauze care determină apariția BPOC-ului.

Care sunt simptomele acestei boli?

Plămânii au rezerve foarte mari și pacienții nu simt nimic pentru mult timp, chiar dacă starea lor se înrăutățește continuu de-a lungul anilor. Doar atunci când o mare parte din rezerva pulmonară a fost deja pierdută, BPOC devine simptomatică prin tuse și dificultăți de respirație.

Simptomele tipice includ:

  • Tuse permanentă pe o perioadă lungă de timp
  • Dificultăți de respirație în timpul efortului fizic (și în repaus, dacă boala este avansată)
  • Sputa
  • Zgomote de respirație, cum ar fi șuieratul și zumzetul
  • Simptome mai intense la răceală și gripă

Cum se pune diagnosticul de BPOC?

Boala, adesea, nu este recunoscută la început. Fumătorii își trivializează adesea simptomele și le numesc „tusea fumătorului”. Cu toate acestea, tusea persistentă și dispnee regulată pot indica o BPOC și trebuie clarificate pentru a putea opri la timp progresia bolii.

Diagnosticul de către medicul specialist în pneumologie se emite sub forma anamnezei, evaluării clinice, testului funcțional pulmonar, pletismografie corporală (determinarea volumului pulmonar și a gradului de emfizem), precum și diagnostice imagistice (raze X și/sau CT).

Dacă BPOC este prezentă, este important să se determine cât de avansată este boala și ce risc de complicații există, astfel încât tratamentul să poată fi planificat în consecință.

Ce tratament vor urma pacienții diagnosticați cu BPOC?

BPOC nu poate fi vindecată, dar poate fi tratată cu ușurință. Tratamentul are ca scop încetinirea progresiei și ameliorarea simptomelor. Atacurile de dificultăți de respirație pot fi prevenite cu ajutorul medicamentelor, de exemplu cu spray-uri pentru inhalare. În funcție de stadiul bolii, sunt posibile combinații de diferite medicamente, inclusiv mai noi.

Cea mai importantă măsură, însă, este renunțarea la fumat, prin terapie psihologică și medicamentoasă (dacă e cazul) sau oprirea expunerii la substanțe nocive.

Dacă BPOC este foarte avansată, poate fi necesar și un tratament cu oxigen.

Se poate complica această boală, dacă nu este tratată? Cât de grav?

În stadiile avansate ale bolii, plămânii nu mai pot furniza organismului suficient oxigen. Acest lucru cauzează modificări la nivelul altor organe.

Chiar și infecțiile inofensive ale tractului respirator pot determina deteriorarea bruscă a funcției pulmonare la pacienții cu BPOC și simptomele pot să devină periculoase.

Se poate ajunge la operație în cazul acestei afecțiuni?

Chirurgia pulmonară este o opțiune numai dacă BPOC este foarte avansată. Diferite proceduri pot fi utilizate pentru a îndepărta sau micșora părțile afectate ale plămânilor, pentru a reduce volumul plămânilor și a facilita respirația. În anumite condiții, un transplant pulmonar este, de asemenea, o opțiune.

Cum putem preveni apariția acestei boli? 

Prevenția bolii pulmonare obstructive cronice este posibilă în totalitate și depinde de conștientizarea fiecăruia în legătură cu pericolul fumatului sau expunerii la fum și substanțe nocive. Pentru persoanele care fumează deja, stoparea acestui obicei poate ajuta la prevenirea deteriorării plămânilor, înainte de declanșarea simptomelor supărătoare. Pentru că este un obicei care provoacă dependență, persoanele care vor să renunțe la fumat pot apela la consiliere și asistență psihologică. Cu suportul medicului de familie, fumătorii care încearcă să renunţe la acest viciu pot avea acces la tratamentele disponibile pentru oprirea fumatului.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=CL39XT3qTA0

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Arhiepsicopiei Iașilor: https://www.facebook.com/providenta/

Citește despre: