Căminul familiei – loc potrivit de întâlnire cu Dumnezeu

Căsătorie

Căminul familiei – loc potrivit de întâlnire cu Dumnezeu

    • lumânare aprinsă în mână
      Căminul familiei – loc potrivit de întâlnire cu Dumnezeu / Foto: Oana Nechifor

      Căminul familiei – loc potrivit de întâlnire cu Dumnezeu / Foto: Oana Nechifor

În familie, slujbele săvârșite în casă ajută mult la întărirea rugăciunii soților și îi include în această slujire și pe copii.

Orice slujbă este o întâlnire cu Dumnezeu. De aceea, încăperea unde dorim să o ţinem trebuie să fie curată, ca şi atunci când aşteptăm cu nerăbdare sosirea unui oaspete drag. Dacă nu avem timp să facem ordine în cameră, trebuie curăţat cel puţin un colţ al ei.

În omilia „Despre cruce şi tâlhar”, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „... când a venit Hristos în lume [...] El a curăţit pământul, făcând orice loc bun pentru a înălţa rugăciuni; pământul întreg s-a transformat într-un loc de închinare”.

În familie, slujbele săvârşite în casă ajută mult la întărirea rugăciunii soţilor şi îi include în această slujire şi pe copii. De cele mai multe ori, atunci când apar copiii și sunt mici, soţii nu reuşesc să vină împreună la biserică. În această situaţie, cel care rămâne acasă ar trebui să citească câteva rugăciuni din slujba care se săvârşeşte în acea zi la biserică. Ce anume trebuie să citim depinde de cărţile de care dispunem în casă, de timpul şi de dispoziţia celui ce se roagă.

(Pr. Prof. Gleb KaledaBiserica din casă, Editura Sophia, București, 2006, p. 193)