Când judecăm pe alții, ne părăsește Harul lui Dumnezeu

Cuvinte duhovnicești

Când judecăm pe alții, ne părăsește Harul lui Dumnezeu

    • Când judecăm pe alții, ne părăsește Harul lui Dumnezeu
      Foto: Pr. Benedict Both

      Foto: Pr. Benedict Both

Aceasta vi s-a lăsat nu din întâmplare! Ci pentru disprețuirea unora mai slabi, care au căzut: se vede că în mintea voastră, tainic, i-ați judecat rușinat.

Să nu vă mirați că din îngăduința lui Dumnezeu vi s-a dat lupta gândurilor de curvie, mai ales imagini drăcești, și că vrăjmașul cel rău vă aduce asemenea gânduri spurcate în minte! Dar să știți, fiica mea iubită, că aceasta vi s-a lăsat nu din întâmplare! Ci pentru disprețuirea unora mai slabi, care au căzut: se vede că în mintea voastră, tainic, i-ați judecat rușinat.

Iată de ce și Harul lui Dumnezeu, tainic, se îndepărtează puțin de la noi, iar vrăjmașul cel lacom, văzându-ne neajutorați, se răzbună ne trântește în asemenea gânduri și imagini rușinoase. Dar noi, cei ce ne-am primit pedeapsa, frânți de oboseală, vătămați și răniți, să alergăm la Doctorul Cel Adevărat al sufletelor și trupurilor noastre, la Domnul nostru Iisus Hristos, ca niște prunci neștiutori și care am cunoscut din experiență neputința și netrebnicia noastră! Și să cerem Multmilostivului Dumnezeu să se răzbune Singur pe potrivnicul nostru, ispititorul diavol, pentru noi, cei ce suntem slabi și lesne alunecăm în mrejele pline de amărăciune ale acestuia. Și să ne păzească Domnul pe noi neputincioși de toate săgețile vrăjmașului. (Sfântul Cuvios Lev de la Optina)

(Filocalia de la Optina, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, Galați, 2009, pp. 35-36)

Citește despre: