Când postim miercurea și vinerea putem folosi ulei la mâncare?
Când postim miercurea și vinerea putem folosi ulei la mâncare? Multumesc!
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
De ce în post nu mâncăm alimente de origine animală?
Mierea de albine este sau nu de post?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Soră Lucia, untdelemnul este un aliment descoperit şi folosit de om pentru a-şi întregi alimentația zilnică. Uleiul obținut din sâmburi de măslin era o hrană atât de „sățioasă”, bogat în calorii, încât înlocuia cu succes lipsa cărnii. De aceea, în perioada postului, în zilele prevăzute de rânduielile bisericești, untdelemnul este scos din alimentație deoarece noi urmărim în post dezrobirea trupului de patimi, şi cum untdelemnul aduce un bogat aport nutrițional, trupul nu mai simte nevoința postului. Iată ce spune David în cartea Psalmilor: “Genunchii mei au slăbit de post şi trupul meu s-a istovit de lipsa untdelemnului” (Ps. 108, 23).
Un trup cât mai “ușor” din punct de vedere alimentar poate fi orientat mai lesne către cer.
În genere se postește fără untdelemn miercurea și vinerea în posturi, când se consumă doar legume, fructe fierte, coapte sau uscate. Cel mai bine vă poate sfătui duhovnicul în privința renunțării sau nu la untdelemn în zilele de postire obișnuite. Se poate posti și cu și fără ulei însă sunt „niveluri” de nevoință diferite.
Dar să nu uităm esențialul. Postul redus doar la aspectul alimentar devine o simplă dietă. Ca să putem simți deplin roadele cele frumoase ale postirii este necesar să însoțim postul alimentar cu postul duhovnicesc, adică rugăciune stăruitoare, citirea Sfintei Scripturi, a cărților ziditoare de suflet, dar şi de săvârșirea faptelor bune.
Cu bune doriri, pr. Mihail