„A cânta lui Dumnezeu înseamnă a te smeri” – gând aniversar de Ziua Cântăreților Bisericești
La data de 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului adumbrește în chip tainic și dumnezeiesc pe Sfinții Imnografi, cunoscuți și sub numele de melozi sau făcători de cântări, imnografia reprezentând arta alcătuirii imnelor folosite în cultul bisericesc.
A cânta lui Dumnezeu înseamnă a te smeri pe tine în fiecare clipă atunci când te afli la strană, cea care este considerată „laboratorul” duhovnicesc al cântărețului, precum Sfântul Altar este „laboratorul” preotului; între acestea două trebuie să fie sinergie. Smerirea în cântare este foarte importantă. Atunci când se înfăptuiește acest lucru, Dumnezeu te înalță peste ceruri.
Cântăreții bisericești trebuie să fie acele „chimvale bine răsunătoare” adică „unelte” ale Duhului Sfânt, însă această demnitate îngerească poate fi posibilă numai atunci când aceștia trăiesc în Dumnezeu. Cântăreții bisericești trebuie să aibă o viață aleasă, un comportament duhovnicesc fără cusur, dar se știe faptul că toți oamenii sunt supuși greșelii, fiindcă nu există om fără de păcat.
Muzica bisericească înseamnă și artă, iar din acest motiv, precum spune Sfântul Vasile cel Mare „dă strălucire sărbătorilor pentru că prin ea se întipăresc învățăturile mai bine în sufletele oamenilor”. Din acest considerent ar trebui ca toate momentele prezenței la strană să fie adevărate sărbători, de unde să transmitem în duh de rugăciune mesajele dumnezeiești spre inimile credincioșilor.
Anul viitor, 2023, va fi Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Patriarhia Română. Este mai mult decât lăudabilă această inițiativă și dorință de a ne aduce aminte de marii psalți și dirijori de coruri. Din mila lui Dumnezeu, există și la noi în țară mulți psalți valoroși care transmit mai departe psaltichia cea dumnezeiască ucenicilor lor, mai mici sau mai mari, unei alte generații, impregnând muzica Duhului Sfânt spre a aduce roade bune.
Pe de altă parte, există și o criză acută de cântăreți bisericești, iar acest lucru este preponderent în majoritatea zonelor țării. Poate atunci când statutul cântărețului bisericesc va fi reabilitat, nu va mai fi această criză, ci vor exista un număr de cântăreți bisericești asemenea numărului de îngeri care Îl slăvesc neîncetat pe Dumnezeu în ceruri.
Să ne rugăm Maicii Domnului și Sfinților Imnografi ca să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru cei de la strană, dorind mulți ani tuturor cântăreților bisericești de pretutindeni care laudă pe Dumnezeu și pe Sfinții Lui, cu dulce cântare armonioasă!
Câteva gânduri despre Ziua Cântăreților Bisericești
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro