Cântarea troparelor la Litie
„Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te, Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”.
Troparul este închinat Maicii Domnului, cunoscut sub numele de „troparul Litiei” şi se cântă sâmbătă seara.
Este bine de ştiut că, în rânduiala Litiei, troparele sunt împărţite astfel: de va fi praznic împărătesc duminică, sâmbătă seara se va cânta troparul „Născătoare de Dumnezeu” de două ori şi troparul praznicului o dată. De va fi în timpul săptămânii, se cântă troparul praznicului de trei ori. La sfinţi cu polieleu, când va fi duminică, sâmbătă seara se cântă troparul „Năcătoare de Dumnezeu” de două ori şi troparul sfântului o dată, iar de va fi în timpul săptămânii se cântă troparul sfântului de două ori şi al „Născătoarei de Dumnezeu” o dată.
Vechimea troparului Litiei este foarte mare, având şi o însemnătate importantă: adresarea salutului Sfintei Fecioara Maria de catre Arhanghelul Gavriil la Bunavestire şi de către Elisabeta, la scurtă vreme după aceea. Fiind unul dintre primele imne creștine, a rămas în Biserica lui Hristos pentru totdeauna, ca imnul de fericire şi preaslăvire a Născătoarei de Dumnezeu - rostit de întreaga creaţie, de soborul îngeresc şi de neamul omenesc, în care umanitata înmiresmată de feciorie şi de har a Maicii Domnului plineşte rânduiala lui Dumnezeu în istorie, aceea de a uni în chip de negrăit pe Dumnezeu cu omul în Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat.
Troparul este cântat cu bucurie și emoție de către credincioșii care își preaslăvesc Împărăteasa și se roagă Mântuitorului și Izbăvitorului nostru, Iisus Hristos.
Sfinții români pomeniți în rugăciunea Litiei
Ce sunt catavasiile?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro