Castelul Sturza de la Miclăușeni, gazdă bună și primitoare

Documentar

Castelul Sturza de la Miclăușeni, gazdă bună și primitoare

    • Castelul Sturza de la Miclăușeni, gazdă bună și primitoare
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

În noiembrie 2001, la Mănăstirea Miclăușeni se înființa un centru de zi pentru bătrâni, care poartă denumirea de Centrul Social-Cultural „Sfântul Proroc Ilie” Miclăușeni. Ideea acestui proiect venea în întâmpinarea nevoilor sociale multiple și urgente privind grija față de bătrâni, mai ales față de cei care sunt aproape imobilizați, fără posibilitatea de a face vizite și excursii.

Centrul Social-Cultural „Sfântul Prooroc Ilie” Miclăușeni își propune să aducă persoane de vârsta a treia din unitățile unde sunt instituționalizați, dar și dintre cei mai săraci de prin satele Eparhiei Iașilor și de prin alte părți, care, sub egida Bisericii, să participe la programe spirituale, culturale și filantropice.

La acest centru, situat în imediata vecinătate a Castelului de la Miclăușeni, se organizează conferințe și simpozioane, din diferite domenii și pe diferite teme și tabere de copii.

Părintele arhimadrit Cleopa Nistor amintește că în iarna anului 2004, aici au fost găzduiți, oferindu-li-se și masă 110 persoane, timp de trei zile, atunci când drumul E 85, care trece pe lângă mănăstire, a fost blocat cu zăpadă viscolită. Cei rămași înzăpeziți, printre care și străini din Grecia și Serbia nu au putut uita felul în care au fost ajutați, astfel că au rămas prieteni ai mănăstirii și, ori de câte ori trec pe aici, vin și poposesc pentru câteve clipe, mulțumind din nou lui Dumnezeu pentru ajutorul primit.

Encountering the Other”, la Miclăușeni

În vara anului 2006, la Miclăușeni a avut loc o tabără creștină de vară organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Tema acesteia a fost „Nimeni nu e singur” și la ea au luat parte 50 de copii din Iași cu probleme sociale în care unul dintre părinți sau ambii au decedat sau sunt plecați la muncă în străinătate.

De asemenea, Centrul Social-Cultural „Sfântul Proroc Ilie” Miclăușeni  a fost gazda taberei de vară Encountering the Other  Community building and ecumenical leadership training in Central and Eastern Europe”, organizată de World Student Christian Federation (WSCF) Europe, cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi în strânsă colaborare cu Sectorul Învăţământ al acesteia.

Participanții au luat parte la proiecte şi campanii ce aveau ca subiect viaţa comunităţii creştine şi trăirea spirituală, concentrându-se pe excluziunea socială, xenofobia, minorităţile religioase şi etnice, “hate speech”.

O minunată călătorie la 1900, la reședința de altădată a Sturzeștilor

Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” al Mănăstirii Miclăuşeni a găzduit câteva edițiii a atelierului de formare pentru tinerii preoţi hirotoniţi din Arhiepiscopia Iaşilor și cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie.

De asemenea, Școala de vară ALEPH a găsit aici condiții prielnice, iar profesorii şi elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași au organizat în 2014 cea de-a VIII-a ediție a Concursului interdisciplinar interjudetean „Religia în dimensiune virtuală”.

În septembrie 2014, Castelul de la Miclăușeni ne-a invitat într-o călătorie minunată la 1900.

Iubitorii de istorie, cultură și artă, transformați în domnițe și boieri, și-au dat întâlnire aici pentru a reînvia atmosfera de epocă prin ținută, atitudine și preocupări. Manifestarea cultural-artistică a avut ca scop strângerea de fonduri pentru restaurarea castelului.

Concert de valsuri vieneze în castel și plimbări cu sania trasă de cai

La fiecare Crăciun, echipa Castelului Miclăușeni oferă copiilor din sat dulciuri, jucării și zâmbete și îi învită pe cei dornici să facă o faptă bună să li se alăture. Cei care au ales să petreacă noaptea dintre anii 2014 și 2015 la reședința de altă dată a Sturzeștilor au avut parte de un concert de valsuri vieneze în castel, plimbări cu sania trasă de cai și tradiții de Anul Nou.

La Miclăușeni se poate ajunge din orice colț al țării. Dacă veniți din Iași, alegeți ruta Iași – Târgu Frumos – Stunga – Miclăușeni. Dacă sunteți din Suceava, poziționați-vă pe șoseaua Suceava-Fălticeni-Piatra Neamț-Roman-Miclăușeni. Dacă veniți din capitală, e potrivită ruta București-Bacău-Roman-Miclăușeni. Din inima țării ajungeți la celebrul Castel al Sturzeștilor pe traseul Brașov-Oneșt-Bacău-Roman-Miclăușeni, iar cei din vestul țării vor alege ruta Oradea-Cluj-Toplița-Piatra Neamț-Roman-Miclăușeni.

Programul de vizitare al Castelului Sturza de la Miclăușeni

Menit ca loc de reculegere și cultivare, Castelul de la Miclăușeni mai păstrează și astăzi din spiritul și noblețea Sturzeștilor. Cei care doresc să poposească mai multe zile în zonă se pot caza chiar în vecinătatea lui, unde au și un restaurant cu specific românesc și mediteraneean și  o sală de conferințe. La cerere, ei pot beneficia de un tur ghidat al castelului și al Mănăstirii Miclăușeni, cu atelierele sale și paraclisul pictat în tehnica fresca a seco.

Castelul Sturza de la Miclăușeni poate fi vizitat după următorul program: sâmbăta, duminica și în sărbătorile religioase, între orele 12.00 și 17.00. Vizitatorii vor putea intra în castel la ore fixe, cu ghid însoțitor.

În prezent, Castelul de la Miclăușeni este într-un amplu proces de restaurare, desfășurat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în colaborare cu Ministerul Culturii și Cultelor, cu intenția amenajării castelului ca muzeu.

Date de contact:

Tel/ fax: 0232-713.172

Mobil: 0728.880.575

E-mail: castelulmiclauseni@gmail.com

            www.miclauseni.ro

Citește despre: