Sfântul Voievod Neagoe Basarab – drumul spre sfințenie
Ucenic al Sfântului Nifon al Constantinopolului, a cărui canonizare a și obținut-o, Sfântul Neagoe Basarab a fost voievod al Țării Românești și a acordat o atenție sporită Bisericii, ocupându-se, în același timp, cu o mare înțelepciune de planul diplomatic.
Născut la finalul secolului al XV-lea, Sfântul Neagoe Basarab a avut credința sădită în inimă de către mama lui, iar Mănăstirea Bistrița din Oltenia, ctitorie a străbunicilor săi, i-a fost școală duhovnicească. Învățând de la Sfântul Nifon al Constantinopolului rugăciunea isihastă – întrucât Sfântul Nifon se ocupa atunci de reorganizarea vieții bisericești –, Sfântul Neagoe a primit multe daruri de la Dumnezeu, fiind numit Domnitor și Voievod al Țării Românești.
Făcând donații generoase mănăstirilor, în timpul domniei sale fiind ctitorită Mănăstirea Curtea de Argeș, Sfântul Neagoe Basarab a lăsat moștenire și prima creație de valoare universală a literaturii române, Învățăturile către fiul lui, Theodosie. Trecând în pace la cele veșnice, sfintele sale moaște au fost puse spre închinare la Mănăstirea Curtea de Argeș.
Sfântul Maxim Mărturisitorul ‒ drumul spre sfințenie
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro