Ce îmi puteți spune despre „Icoana Maicii Domnului Ostrobramskaia” (Icoana porților ascuțite)?
Doamne ajuta! Am cumparat o Icoana cu Maicuta Domnului tare frumoasa, dar care nu stiu cum este intitulata si nici istoria ei si unde se afla. Maica Domnului este infatisata singura, in straie albastre cu fir auriu, are palmele incrucisate la piept, pe cap poarta o coroana stralucitoare si este cuprinsa intre o Semiluna in parta de jos si Soare - adica capul ei se suprapune peste un cerc al soarelui, din care ies raze de soare. Are ochii plecati. Eu cred ca seamana cu icoanele „Umilenia”. Totul este in albastru si auriu. Imi pare rau ca nu am gasit pe net icoana sa o pot posta linga text. Sub icoana scrie ceva, cred ca in ruseste... As dori mult sa stiu ce icoana este. Va multumesc! Ioana
Parinte, dar aceasta icoana nu are acatist/ rugaciune?
Radu, nu am cunoștințe cu privire la acest lucru.
pr. Andrei
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Câte icoane să avem în casă și cum să le poziționăm pe perete?
Cum se citesc Canoanele Maicii Domnului?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Ioana, plecând de la descrierea ta, cred că ar putea fi vorba de Icoana Maicii Domnului „Ostrobramskaia” (Icoana porților ascuțite), icoană pe care o poți vedea mai sus.
Dacă aceasta este, iată ce informații am găsit din diverse surse: icoana o reprezintă pe Maica Domnului singură, cu mâinile încrucişate pe piept, încoronată şi are un cerc de stele în jurul capului. Icoana pare puţin deosebită de altele. Icoanele în care Maica Domnului este pictată singură o reprezintă cu mâinile împreunate pentru rugăciune sau întinse în sus, dar nicidecum încrucişate pe piept. Un alt aspect neobişnuit este voalul foarte mare al Fecioarei, care îi acoperă îmbrăcămintea. Forma de semilună, din partea de jos a icoanei, este unică şi reprezintă un dar din partea unui credincios ajutat de icoană. Coroana dublă este un alt semn distinctiv al icoanei din Vilnius. Despre apariţia icoanei Sfintei Maria „Ostrobramskaia” circulă mai multe legende.
Se spune că aceasta a fost adusă de către ducele Olgherd de la Korsun după una dintre campaniile sale împotriva tătarilor din Crimeea. O altă versiune menţionează că icoana este un dar al împăratului grec Ioan Paleologul pentru Olgherd, după ce a hotărât să treacă la creştinism. Cea de-a treia presupunere este că icoana a apărut în chip miraculos pe nişte porţi ascuţite, în anul 1431. Cert este că deja la acel an ea se afla într-o capelă din apropierea Bisericii „Sfânta Treime” a oraşului Vilna (azi, Vilnius, Lituania) şi era numită de Korsun.
În anul 1498, pentru a salva localitatea de invazia tătarilor, au fost reconstruite zidurile, în partea rusească au fost întărite porţile cu un turn deasupra căruia se afla o capelă. Aici a şi fost adusă icoana Maicii Domnului de Korsun. Astfel, vechiul nume dat acesteia dispare, fiind introduse altele noi – „Ostrobramskaia” sau „Ostrovorotnaia” (adică – porţi ascuţite). Este considerată apărătoare de oamenii răi şi de oaspeţii nepoftiţi.
Maica Domnului să te ocrotească!
Pr. Andrei