Catedrala „Schimbarea la Față a Mântuitorului” și incinta Mănăstirii Valaam
De la debarcader, unde sosesc vasele de mărimi mici, o alee mărginită de pini duce spre Catedrala Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. Amplasarea ei pe un deal înalt face catedrala vizibilă din multe puncte ale ostrovului şi de pe Lacul Ladoga.
Construirea Catedralei Mănăstirii Valaam a fost încheiată complet în anul 1862 de către A.M. Gornostaev. Catedrala a fost construită iniţial din piatră, cu două etaje, dar în anul 1896, din cauza degradărilor, pe locul ei s-a construit noua catedrală cu cinci turle.
Interiorul bisericii este luminos. Datorită construcţiei sale deosebite, se creează impresia că bolta centrală pluteşte în văzduh. În clopotniţa bisericii se păstrează doar cel mai mare clopot din cele 13 clopote de la început.
Complexul central constă în Catedrala Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, corpurile de chilii care o încadrează, casele de oaspeţi pentru pelerini, porţile sfinte cu biserica Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi, de asemenea, bisericile Adormirea Maicii Domnului şi Sfânta Treime. Partea centrală a mănăstirii se învecinează cu vechiul cimitir.
Drumurile care pornesc de la mănăstire în diferite direcţii, duc la schituri, la paraclise şi la clădirile gospodăreşti, risipite pe tot ostrovul. Foarte pitoresc este drumul spre cimitirul egumenilor. De la Catedrala Schimbarea la Faţă a Mântuitorului se poate ajunge pe jos pe insula Nikolsk, întrucât aceasta este legată de Valaam prin podeţe de lemn. Iar la debarcader merită vizitat paraclisul cu hramul icoanei Maicii Domnului „Bucuria celor necăjiţi”. Abia în depărtare se văd paraclisul Buna-Vestire şi paraclisul Znamensk.
Podurile construite peste canale şi golfuri leagă diferite locuri într-un întreg.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro