Căutarea realității este o misiune periculoasă

Cuvinte duhovnicești

Căutarea realității este o misiune periculoasă

Căutarea realității este o misiune periculoasă. Ați auzit probabil cu toții istorii despre tineri ai acestor vremuri de căutări, care „au ars de tot” încercând să găsească realitatea și, fie au murit de tineri, fie au eșuat într-o existență plicticoasă în care nu au pus în valoare decât o fracțiune din potențialul minții si sufletului lor.

De ce studiază omul religia? Se pot găsi multe motive incidentale, dar unul singur este valabil dacă persoana ia lucrurile în serios: într-un cuvânt, este vorba de intrarea în contact cu realitatea, de găsirea unei realități mai profunde decât realitatea de fiecare zi care se schimbă atât de repede, dispare fără să lase nimic în urmă si nu oferă fericire durabilă sufletului uman. Orice religie autentică încearcă să deschidă calea către această realitate. As dori să spun astăzi câteva cuvinte despre modul în care creștinismul ortodox încearcă să facă acest lucru – să deschidă celui care caută calea către realitatea duhovnicească.

Căutarea realității este o misiune periculoasă. Ați auzit probabil cu toții istorii despre tineri ai acestor vremuri de căutări, care „au ars de tot” încercând să găsească realitatea și, fie au murit de tineri, fie au eșuat într-o existență plicticoasă în care nu au pus în valoare decât o fracțiune din potențialul minții si sufletului lor. Eu însumi îmi amintesc de un prieten din zilele propriilor mele căutări de acum 25 de ani, când Aldous Huxley tocmai descoperise presupusa valoare „spirituală” a L.S.D.-ului și îi determinase pe mulți să îi urmeze. Acest tânăr, un căutător de hrană spirituală tipic pentru vremurile noastre, care poate ar fi audiat un curs ca acesta, mi-a spus odată: „Indiferent ce ai spune despre pericolul drogurilor, trebuie să admiți că orice altceva este mai bun decât viața americană cotidiană, care din punct de vedere spiritual este moartă”. Nu am fost de acord, pentru că încă de pe vremea aceea începusem să-mi dau seama că viața spirituală se desparte în două direcții: poate conduce la o viață mai înaltă decât această viață cotidiană supusă stricăciunii, însă la fel de bine te poate conduce într-un plan inferior, producând literalmente atât moartea spirituală cât și pe cea fizică. El și-a urmat calea și înainte de 30 de ani era deja o epavă de om, îmbătrânit, mintea îi era ruinată și abandonase orice căutare a adevărului.

(Părintele Serafim Rose, Mai aproape de Dumnezeu, Editura Bunavestire, Galați, 2003, p. 11)

Citește despre: