Ce cuvinte rostește preotul atunci când miruiește credincioșii?
Ce rostește preotul când miruiește credincioșii, după Sfânta Liturghie sau la Sfântul Maslu sau cu alte prilejuri? Înțeleg doar „ajutorul de la Domnul”, dar parcă nu este doar atât. Credinciosul trebuie să răspundă ceva? Mulțumesc!
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Putem compara slujba de la televizor sau din online cu cea de la biserică?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Domane ajută!
Formula cea mai des întâlnit, deși nu putem vorbi de o formulă „standard” sau „obligatorie”, este: „Ajutorul de la Domnul, Cel ce a făcut cerul și pământul”, care este defapt versetul al doilea din psalmul 120 (în unele părti, miruirea se face „În numele Tatalui și al Fiului și al Sfantului Duh") .
Menționez aici (pentru cei care citesc din diferite colțuri ale țării) faptul că miruirea după Sfânta Liturghie nu este un act liturgic obligatoriu, el regăsindu-se ca obicei local (zonal), în anumite părți ale țării.
În ceea ce îi privește pe credincioșii care sunt miruiți, socotesc că cel mai potrivit răspuns la cuvintele preotului ar fi un „Amin” spus din inimă, cu credință și nădejde în Dumnezeu.
Spor în toate cele bune!
pr. Andrei