Ce este endometrioza și cum o tratăm? – interviu cu dr. Cristina Elena Mandici
Endometrioza este o boală benignă care afectează femeile în timpul vieții lor reproductive. Este o afecțiune cu frecvență mare la femeile tinere și este una dintre principalele cauze de infertilitate feminină. Despre endometrioză vorbim astăzi cu doamna doctor Cristina Elena Mandici, medic specialist Obstetrică Ginecologie în cadrul Spitalului Providența al Arhiepscopiei Iașilor.
Ce este edometrioza?
Endometrioza este o boală inflamatorie cronică caracterizată prin prezența țesutului endometrial (glande endometriale și stromă endometrială) în afara cavității uterine. Endometrioza afectează în general femeile de vârstă reproductivă, dar se întâlnește cu o incidență mai scăzută și la adolescente sau în post-menopauză.
Când ar trebui să ne gândim că am putea suferi de acestă patologie? Ce semne ar trebui să ne îngrijoreze?
Simptomatologia determinată de endometrioză este frecvent nespecifică. Unele paciente pot fi asimptomatice în special în stadii incipente ale bolii. Tabloul clinic din endometrioză este dominat în mod frecvent de durere pelvină (durere pelvină cronică, dismenoree, dispareunie, disurie, dischezie) asociată cu infertilitate.
Ne prezentăm la medic. Cum se pune diagnosticul de endometrioză?
Primul pas în diagnosticarea endometriozei:
- Sonografia transvaginală este considerată a fi metoda imagistică de primă linie în diagnosticul endometriozei pelvine.
- RMN pelvin cu protocol de endometrioză se realizează atunci când suspicionăm o localizare profundă sau extragenitală a endometriozei.
Odată pus diagnosticul de endometrioză, ce tratament urmează pacientele?
Endometrioza are un tratament standardizat (alcătuit în principal din tratament medical, chirurgical sau o asociere a celor două terapii).
În final, dacă femeile au o suspiciune că s-ar putea confrunta cu acestă boală, trebuie să se prezinte la medicul ginecolog, nu? De ce nu e bine să amâne vizita la medic?
Da, la orice bănuială, este foarte indicat un consult ginecologic pentru că endometrioza afectează în mod marcant pe termen lung calitatea vieții pacientelor, iar efectele psihologice și socio-economice ale acestei boli sunt impresionante:
- afectarea vieții personale (depresie, deteriorarea relațiilor sociale, de cuplu și a vieții sexuale),
- infertilitatea,
- alterarea capacității de muncă (productivitate scăzută și concedii medicale frecvente),
- costuri ridicate pentru investigații, tratamente medicale și proceduri de reproducere umană asistată.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=sMzK2fT085c
Mai multe detalii găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: https://www.facebook.com/providenta/
Hernia hiatală – interviu cu dr. Nicoleta Dimitriu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro