Ce face ca o prietenie să fie durabilă
În mentalitatea tânărului modern, a fi prieten cu cineva presupune şi o relaţie exclusivistă faţă de ceilalţi.
Ce face ca o prietenie să fie durabilă şi care sunt motivele pentru care o prietenie poate lua sfârşit? O prietenie care poate fi întreruptă mai poate fi numită prietenie?
De obicei, oamenii spun în îndreptăţirea lor: Cutare nu-mi mai este prieten, pentru că m-a trădat, a fost nesincer cu mine. Oamenii suportă foarte greu lipsa de sinceritate. Un prieten trebuie să ni se încredinţeze în întregime, nu doar cu inima, ci, dacă se poate, cu tot cu gândurile sale. Vrem să fim stăpâni peste prietenii noştri.
Lumea modernă discută foarte mult despre prietenie. Cuvântul prieten este folosit cu cele mai diverse ocazii, începând de la prietenii muzicii, prietenii cărţii, până la reclamele la bere, cafea sau ţigări în care se speculează pe tema prieteniei. Prototipul prieteniei de azi ne prezintă o relaţie simplistă şi şablonată. Prietenii ascultă acelaşi fel de muzică, beau acelaşi suc sau aceeaşi bere, poartă un anume tip de haine. Desigur, formula permite nuanţări, dar, la modul brutal, prietenia se leagă în jurul unor astfel de lucruri, promovate de scopurile mici ale economiei de piaţă, o prietenie ce se leagă în urma unor interese şi scopuri comune. Un adolescent care ascultă rock şi face parte dintr-o gaşcă nu trebuie să meargă într-o discotecă, pentru că-şi trădează grupul, îşi trădează prietenii. Cu alte cuvinte, în mentalitatea tânărului modern, a fi prieten cu cineva presupune şi o relaţie exclusivistă faţă de ceilalţi.
(Ieromonah Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, ediția a doua, Editura Cathisma, București, 2006, pp. 112-114)
Nu lăsați harababura să pătrundă în viața voastră
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro