Ce semnificație are mișcarea policandrelor în biserică?

Întreabă preotul

Ce semnificație are mișcarea policandrelor în biserică?

    • Ce semnificație are mișcarea policandrelor în biserică?
      Foto: Bogdan Zamfirescu

      Foto: Bogdan Zamfirescu

iulian
întreabă:

Doamne ajută! Am observat că, în unele biserici, în timpul slujbei sunt mișcate policandrele. Ce semnificație are mișcarea lor și când a început această practică în biserica ortodoxă? Mulțumesc!

7 Iunie 2017

Frate Iulian, legănarea policandrului nu este o rânduială specificată în vreo carte de cult. Probabil că este inspirată din tradiția athonită. La multe mănăstiri din Athos legănarea policandrelor și chiar a candelelor este o tradiție foarte des practicată. La slujbele de hram, la privegheri, mai exact, policandrele se leagănă la cântarea „Doamne strigat-am”, apoi la „Născătoare de Dumnezeu” de la Litie. La slujba Utreniei, același lucru se face când se cântă Polieleul, iar la dumnezeiasca Liturghie, la momentul Heruvicului.

Părinții athoniți spun că respectiva rânduială închipuie hora îngerilor, adică rugăciunea comună, comuniunea Bisericii luptătoare cu cea triumfătoare. Deci nu putem spune că monahii athoniți recurg la astfel de practici doar spre a-și diversifica ritualul. Dacă semnificația este cunoscută și credincioșii, ajutați și de această „horă”, înțeleg rostul ei, nu cred că este un prilej de sminteală. Însă, dacă obiceiul reprezintă o simplă  modalitate de diversificare a ritualului, atunci, bineînțeles, trebuie lăsat.

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: