Ce trebuie să știi despre moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Documentar

Ce trebuie să știi despre moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Anul acesta, la pelerinajul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, va fi adusă mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Iată câteva informații despre moaștele acestui mare sfânt de origine greacă.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, făcător de minuni și tămăduitor, ne-a învățat, prin pilda vieții lui, că râvna pentru viaţa veşnică în comuniune cu Dumnezeu este mai presus de poziţia socială, averile sau funcţiile pe care le poate dobândi un om în această viaţă. Deși provenea dintr-o familie de neam bun și era guvernator al Tesalonicului, nu a încetat a mărturisi credința în Unul Dumnezeu, chiar cu prețul vieții. Pentru viața sa curată, trăită în credință și moartea mucenicească, Dumnezeu l-a răsplătit, iar cinstitele sale moaște sunt până astăzi izvor de binecuvântare și vindecare pentru mulți.

Cum au fost găsite moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Istoria spune că deasupra mormântului Sfântului Dimitrie s-a zidit o biserică mică, în care se săvârșeau multe minuni și bolnavii primeau tămăduire. Leontie, un mare boier din părțile Iliricului, a vrut să-i zidească Sfântului Mucenic Dimitrie o biserică mai mare, în semn de mulțumire pentru vindecarea de o boală grea. 

Când s-a săpat temelia, au fost găsite moaștele Sfântului și Marelui Mucenic Dimitrie întregi și nestricate, din care au izvorât mir frumos mirositor de a umplut tot Tesalonicul de bună mireasmă. Mulțime de bolnavi se tămăduiau prin ungerea cu mirul care izvora. Când biserica mare închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a fost finalizată, au pus sfintele lui moaște spre închinare într-o raclă ferecată cu aur și împodobită cu pietre de mare preț.

Readucerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la biserica din Tesalonic

Nu se cunoaşte cu exactitate când au fost luate sfintele sale moaştele din biserica sa și transportate în Apus. Se presupune că aceasta s-ar fi întâmplat în perioada cruciadelor. Ele au fost redescoperite în 1978 de arheologul Maria Theohari în Italia, mai precis în abaţia benedictină San Lorenzo in Campo, care a elaborat imediat o comunicare ştiinţifică în cadrul Academiei Ateniene.

Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naoussei și Kampaniei,  slujea în vremea aceea în Mitropolia Tesalonicului, mai întâi în funcția de Secretar General al Mitropolitului, iar apoi, în funcția de Protosinghel, slujind și la Biserica Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Tesalonicului.

Cu binecuvântarea și la îndemnul vrednicului de pomenire, Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon al II-lea, Mitropolitul Tesalonicului, s-a ocupat cu multă râvnă și răbdare de procesul aducerii înapoi a Capului Sfântului Mare Martir Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la San Lorenzo in Campo, Italia. Această dorință fierbinte s-a împlinit în luna octombrie a anului 1978, iar în aprilie 1980 au revenit în sfânta biserică şi celelalte moaşte ale marelui mucenic, unde se află și astăzi.

Moment important pentru credincioșii ortodocși din România

Anul acesta, Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naoussei și Kampaniei va aduce spre închinare la București mâna dreaptă a Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. De asemenea, va aduce și o icoană a Sfântuluicu un fragment din sfintele sale moaște, pentru a o dărui Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.