Ceasul al șasela, din Laudele Bisericii, corespunde sau nu cu momentul răstignirii Mântuitorului?

Întreabă preotul

Ceasul al șasela, din Laudele Bisericii, corespunde sau nu cu momentul răstignirii Mântuitorului?

    • Ceasul al șasela, din Laudele Bisericii, corespunde sau nu cu momentul răstignirii Mântuitorului?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Andreea
întreabă:

Am o nedumerire care nu-mi dă pace: Am citit că, în cadrul celor 7 Laude ale Bisericii, Ceasul al şaselea „este a patra laudă a Bisericii lui Hristos si corespunde cu momentul răstignirii Mântuitorului" (după cum spune Părintele Cleopa). Atunci cum rămâne cu „Iar cand L-au rastignit, era ceasul al treilea" (Marcu 15,25)."? Ştiu că este ceva ce nu înţeleg eu, şi de aceea vă rog să îmi explicaţi. Nu am pus această întrebare cu scopul de a ispiti, ci doar vreau să înţeleg.

1 Martie 2016

Ai dreptate, Andreea! Ceasul al VI-lea este consacrat de rânduiala liturgică a Bisericii noastre, drept ora în care Domnul Hristos a fost răstignit pe Cruce. Acest lucru ni-l confirmă atât Ceaslovul, Liturghierul, dar și Penticostarul. Într-adevăr, în Evanghelii apare o diferență, dar este doar aparentă. Sf. Marcu spune că Domnul a fost răstignit la ceasul al treilea (Marcu 15, 25), Sfântul Luca (Luca, 23, 44) spune că deja la ceasul al șaselea s-a făcut întuneric mare peste tot pământul, până la ceasul al nouălea, lucru confirmat și de Sfântul Evanghelist Matei (Matei 27, 45).

Spuneam că este o aparentă contradicție deoarece nu toți evangheliștii folosesc același sistem de măsurare a timpului. Sfântul Marcu folosește pe cel iudaic, pe când ceilalți, pe cel roman. Pe de altă parte, unii exegeți spun răstignirea Domnului s-a petrecut între ceasul al III-lea și al VI-lea. Evangheliștii nu și-au propus să facă cronologie. Ei doar au indicat aproximativ orele. Sfântul Ioan, bunăoară, spune: „cam pe la ceasul al șaselea”. Sf. Evanghelist Marcu, se pare, face referire la ora când a început „procedura”: după pronunțarea sentinței a urmat drumul Crucii, iar apoi răstignirea propriu-zisă. Ceilalți Evangheliști spun că la ceasul al VI-lea s-a făcut întuneric peste tot pământul, care a ținut până la ceasul al IX-lea. Deci la miezul zilei Domnul era deja țintuit pe Cruce.

            Cu bune doriri, Pr. Mihail

Andreea Băjenaru a răspuns:
3 Martie 2016

Mulțumesc pentru explicaţie! Acum am înţeles.
Slavă Domnului!

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!