Cele cinci etape ale unei relații de iubire
Există cinci astfel de trepte şi tind să fie evidente în aproape toate relaţiile. Cuplurile trec prin etape distincte cu viteze diferite şi se vor deplasa înainte şi înapoi, de la o fază la alta, însă ambii parteneri vor fi în general în aceeaşi etapă în acelaşi timp.
Oricât de mult durează logodna şi indiferent cum se desfăşoară, este probabil ca relaţia să treacă prin anumite etape normale. Există cinci astfel de trepte şi tind să fie evidente în aproape toate relaţiile. Cuplurile trec prin etape distincte cu viteze diferite şi se vor deplasa înainte şi înapoi, de la o fază la alta, însă ambii parteneri vor fi în general în aceeaşi etapă în acelaşi timp. Aceste stadii nu sunt un proces liniar – sunt mai mult ca un arc elicoidal sau un izvor, un cerc spiralat în sus. Stagnaţi în anumite etape şi vă maturizaţi în acest proces – în orice moment, vă aflaţi într-o etapă sau alta având frânturi din ceilalţi. Cunoaşterea acestor trepte vă ajută să treceţi printre ele.
Cele cinci etape sunt romantismul, lupta pentru putere, stabilitatea, angajamentul şi conlucrarea.
Multe cupluri se întâlnesc, se logodesc şi se căsătoresc în timp ce se află în starea de romantism a relaţiei. Această etapă satisface nevoia de iubire şi de apartenenţă în fiecare persoană. Se caracterizează prin calităţile sale de vis: fantezii, speranţe pentru viitor, posibilităţi şi întrebarea: „Şi dacă?”. Totul este minunat, frumos, distractiv şi interesant.
În acest stadiu, cuplul vede realitatea prin ochelari de culoare roz sau printr-o lentilă neclară, fără focalizare. Ei își păstrează atenţia asupra imaginii generale, în timp ce detaliile sunt obscure, iar trăsăturile particulare nu sunt discutate. Cei doi se concentrează asupra similitudinilor şi realizează lucruri prin care fac pe plac celuilalt. Ei privesc diferenţele ca fiind rele, aşa că le refuză. Fiecare va face orice pentru a se înţelege. Ei neagă părţi din ei înşişi, gândindu-se: „Acum că am această altă persoană, sunt complet şi fericit”.
Această etapă este de scurtă durată şi ţine, de obicei, de la două luni la doi ani, deoarece nu puteţi fi o persoană totală în această stare. Dar etapa permite construirea unei fundaţii pentru această relaţie pe viitor. Romantismul vă permite să vă asumaţi şanse şi riscuri; hrăneşte credinţa că „pot să reuşesc”.
Cu toate acestea, dragostea reală nu poate începe în această etapă – în mod paradoxal, trebuie să renunţaţi la dragoste pentru a învăţa să iubiţi cu adevărat. Romantismul implică o cantitate mare de energie, cu toată curtenirea, pretenţiile şi încercarea de a fi asemenea partenerului dumneavoastră. În cele din urmă veţi începeţi să obosiţi. Când preţul individualităţii dumneavoastră devine prea mare, începeţi să încercaţi să schimbaţi cealaltă persoană. Celălalt rezistă, încercaţi să insistaţi şi astfel are loc o luptă care duce spre următoarea etapă: lupta pentru putere.
Cel mai bine este ca etapa de luptă pentru putere să aibă loc înainte de etapa de angajament (căsătorie), deoarece vă pregăteşte să navigaţi prin problemele dificile cu care vă veţi confrunta şi vă oferă posibilitatea de a vă rezolva diferenţele. În timpul etapei de luptă pentru putere, lentilele prin care vă vedeţi partenerul şi relaţia voastră devin nişte lentile cu un zoom extrem de puternic şi vă concentraţi asupra detaliilor de fiecare minut. Într-adevăr, diferenţele voastre sunt amplificate.
În această etapă, puteţi învăţa amândoi cum să aveţi discuţii sănătoase şi solide în ceea ce priveşte aspectele îl care nu corespundeţi şi cum să ajungeţi la soluţii de acord. S-ar putea să vă daţi seama că astfel de soluţii nu sunt posibile având în vedere personalităţile voastre, că diferenţele dintre voi sunt prea mari pentru a putea avea o căsnicie de succes. De aceea este mai bine ca un cuplu să experimenteze această etapă pentru prima dată înainte de a se căsători decât după, când va fi prea târziu.
Rezultatul acestei etape dintr-o relaţie este că învăţaţi să fiţi împreună din alegere, mai degrabă decât din nevoie, aşa cum aţi fost în etapa de romantism. Această etapă este necesară pentru a vă pregăti să relaţionaţi unul cu celălalt ca persoane complete. Trebuie să o vedeţi ca pe o fază pozitivă în relaţia voastră: o oportunitate de a călători împreună, de a învăţa cum să luptaţi în mod corect şi amândoi să ieşiţi învingători şi să îmbrăţişaţi fiecare individualitatea celuilalt.
Dacă reuşiţi să navigaţi cu succes prin etapa de luptă pentru putere, atunci veţi trece într-o fază de stabilitate în relaţia voastră, unde aţi învăţat cum să comunicaţi prin diferențele voastre şi aţi acceptat că nu vă veţi remodela reciproc. Stabilitatea presupune că aţi învăţat respectul reciproc unul pentru celălalt, în caz contrar veţi reveni din nou în etapa de luptă pentru putere. În mod ideal, veţi ajunge la punctul de stabilitate al relaţiei voastre înainte de a vă căsători.
Veţi fi apoi pregătiţi pentru etapa de angajament, în care ambele persoane sunt pe deplin conştiente, făcând alegeri clare despre ei înşişi şi partenerul lor, bazându-se atât pe diferenţele lor, cât şi pe ceea ce au în comun. Vedeţi, apreciaţi şi respectaţi atât nevoile proprii, cât şi pe cele ale partenerului vostru şi sunteţi dispuşi să lucraţi împreună pentru a le împlini. Acum vă alegeţi reciproc cu o conştientizare deplină a trecutului şi prezentului, precum şi a direcţiei viitorului. Nevoile împlinite aici sunt un echilibru între dragoste, apartenenţă, distracţie, putere şi libertate. Nu aveţi nevoie unul de celălalt; alegeţi să fiţi unul cu celălalt.
Etapa conlucrării este etapa finală şi perpetuă a unei relaţii. Este etapa în care cuplurile pot continua să înflorească în relaţia lor, fiind implicate în acelaşi timp împreună în proiecte externe. Acestea pot fi copiii, slujbele religioase sau o afacere. Este important ca un cuplu să-şi consolideze relaţiile prin alocarea timpului unul altuia în timp ce îşi dezvoltă familia sau proiectele.
Este important să subliniem că în aceste etape nu există nici o scăpare sau ocolire. Un cuplu care se căsătoreşte după ce a trăit numai etapa de romantism va întâlni în mod inevitabil etapele care urmează. De fapt, trecerea prin etapa de luptă pentru putere pentru prima dată după căsătorie pune presiune pe proaspăta relaţie şi este un motiv comun pentru care multe căsătorii se confruntă cu dificultăţi în primii ani de viaţă. Este important să parcurgeţi primele etape, în mod sincer şi cu dragoste, în măsura în care este posibil în timpul perioadei de logodnă, înainte de a intra în etapa de angajament.
Trebuie să subliniem, încă o dată, că decizia de a vă căsători nu trebuie niciodată să fie luată în pripă. Toate părţile implicate ar trebui să nu se grăbească, ci să facă lucrurile aşa cum trebuie, căutând adevărata voie a lui Dumnezeu. Dacă rămân îndoieli serioase, este mult mai bine să amânaţi căsătoria, fie până când se vor rezolva îndoielile sau până când va deveni clar că această căsătorie nu este menită să aibă loc.
(Pr. Antonios Kaldas, Ireni Attia, Doi devin una: ghid creștin ortodox pentru logodnă și căsnicie, Editura Doxologia, Iași, 2020, pp. 38-41)
Cum trebuie să arate casa unui creștin?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro