Cinstitul cap al Sfintei Mucenițe Irina

Cinstitul cap al Sfintei Mucenițe Irina se află spre închinare în Biserica Sfintei Irina din cartierul Riganokambos al orașului Patras, Grecia.

Potrivit Menologionului Împăratului Vasile al II-lea, Sfânta Irina a primit mucenicia fiind decapitată. Moaștele Sfintei Irina au fost duse la Constantinopol, unde a fost ridicată biserica „Sfânta Irina” de lângă Sfânta Sofia.

Cinstitul cap al Sfintei Irina a ajuns mai târziu la Patras, în cartierul Riganokambos, la bazilica închinată Sfintei Mari Mucenițe Irina (secolul al X-lea). „Comoara Patrasului” – sfintele moaște au rămas aici până în secolul al XIII-lea, când cruciații franci au ocupat Patrasul. În acele vremuri încercate, multe odoare sfinte din lumea ortodoxă au fost furate și duse în Occident, în special în Franța. Cinstitul cap al Sfintei Irina a avut aceeași soartă.

În timpul ocupației Patrasul de către franci, arhiepiscopul Antelmus, care a prezidat biserica latină din Patras între anii 1205-1232, a trimis cinstitul cap al Sfintei Irina ca „dar” în Hautecombe Abbey din Savoia, Franța. Documentul emis la 5 martie 1231, odată cu trimiterea moaștelor, se păstrează până astăzi, indicând nu numai autenticitatea moaștelor, ci și trimiterea de odoare de la biserica din Patras la abația din Franța.

Toate aceste informații au ieșit la iveală în anul 1984, odată cu săpăturile de la bazilica Sfânta Irina din Riganokambos. Deoarece vechea biserică nu a putut fi restaurată pe deplin, Mitropolitul Nikodimos de Patras, împreună cu localnicii, a construit o biserică nouă închinată sfintei mucenițe, foarte aproape de biserica veche.

După încheierea lucrărilor de construcție, Mitropolitului Nikodimos și primarul Patrasului au început în anul 2001 demersurile pentru aducerea moaștelor Sfintei Irina la Riganokambou. În mai 2002, Mitropolitul Nikodimos, primarul Evanghelos și preotul paroh al Bisericii Sfânta Irina au mers la Vatican, primind permisiunea Papei Ioan Paul al II-lea pentru a le fi dăruit sfântul odor.

Cinstitul cap al Sfintei Irina a fost readus la Riganokambos sâmbătă, 5 octombrie 2002, după 771 de ani, și a fost predat de Arhiepiscopul Laurent Ulrich Chambéry Mitropolitului Nikodemos de Patras. În următoarele patruzeci de zile a fost oficiată Sfântă Liturghie zilnic, iar mii de credincioși au venit să se închine la moaștele Sfintei Irina.

De la același autor

Ultimele din categorie