Biserica „Sfânta Mare Muceniță Irina” din Patras – Grecia

Încă necunoscută pelerinilor români, biserica „Sfânta Mare Muceniță Irina” din Patras adăpostește cinstitul cap al Sfintei Irina.

În orașul Patras, în cartierul Riganokambos, o bazilică din secolul al X-lea a fost închinată Sfintei Mari Mucenițe Irina și a dăinuit până în secolul al XVII-lea. Stavropighie patriarhală pentru o vreme, biserica avut în patrimoniul cinstitul cap al Sfintei Mari Mucenițe Irina până la ocupația francilor din secolul al XIII-lea.

În vremea ocupației otomane, biserica s-a ruinat. Avea să fie redescoperită în chip minunat în anul 1984, în timpul unui proiect de construcție din zonă. Excavația, finanțată de Asociația „Vechiul Bizanț” din Patras, a dus la aflarea istoricului cinstitului cap al Sfintei Irina.

Deoarece vechea biserică nu a putut fi restaurată pe deplin, cu binecuvântarea Mitropolitul Nikodimos de Patras, localnicii au început demersurile pentru a ridica în apropiere o biserică nouă închinată Sfintei Mucenițe Irina. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 5 mai 1994, în ziua de prăznuire a Sfintei Irina. Au participat o mulțime foarte mare de credincioși, precum și reprezentați ai armatei elene și diverși politicieni.

Din august 1999 a început a funcționa ca biserică de parohie, iar la 3 octombrie 1999 a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie. Doi ani mai târziu, la 30 septembrie 2001, Mitropolitul Nikodimos din Patras a sfințit Sfântul Altar al bisericii.

Un alt moment deosebit de important a avut loc sâmbătă, 5 octombrie 2002, când cinstitul cap al Sfintei Mucenițe Irina a fost adus acasă după 771 de ani! În următoarele patruzeci de zile a fost oficiată Sfântă Liturghie zilnic, iar mii de credincioși au venit să se închine la moaștele Sfintei Irina.

Date de contact:

Adresă: Agias Irinis 141-143, Patra 263 31, Greece

Telefon: +30 261 064 1454

De la același autor

Ultimele din categorie