Căsătoria dintre o ortodoxă şi un catolic

Întreabă preotul

Căsătoria dintre o ortodoxă şi un catolic

Andreea
întreabă:

Doamne ajută ! Aş vrea să vă întreb despre următoarea dilemă: prietenul meu este catolic, iar eu sunt ortodoxă. Pentru mine viaţa în biserică e foarte importantă. El în schimb e credincios , are frică de Dumnezeu dar nu merge la biserică în afară de sărbătorile mari (a venit doar de câteva ori cu mine la ortodocşi) Acestea fiind date apreciez foarte mult la el faptul că a acceptat felul meu de a fi, dorinţa mea de a trăi în curăţie până la căsătorie, felul în care mă îmbrac. Ne-am hotărât să ne căsătorim. El nu ar vrea să treacă la ortodoxie, eu nu vreau să trec la catolicism. Vrem să rămânem fiecare într-ale lui şi dacă se poate să ne căsătorim în ambele biserici. Este posibil? El a fost şi a întrebat la catolici, aceştia sunt de acord. La părintele la care mă spovedesc eu, i-a spus că nu se poate, trebuie el să treacă la ortodocşi. Iar la Catedrală i s-a spus că da, se poate. Nu ştiu cum să fac să fie bine. Fără Dumnezeu cu siguranţă nu există căsnicie, vreau să fiu împăcată că fac ceea ce trebuie. Mama mea e şi ea catolică şi el vine dintr-o familie mixtă ( cam aşa e în Banat ).

30 Septembrie 2012
Cel mai bun sfat poate veni de la preotul duhovnic care cântăreşte situaţia şi vede cea mai bună soluţie. Eu aş spune că testul suprem dacă vă iubeşte şi vrea să fie toată viaţa cu d-voastră ar fi să vă îmbrăţişeze credinţa. Dacă nu şi nu, există posibilitatea unei cereri făcute la mitropolie, prin care se dă o dispensă. Nu există Căsătorie în două biserici, catolicii mint pentru a-l atrage prima oară la ei şi asta e tot. Taina Cununiei este unică. În acelaşi timp insist pe trecerea la ortodoxie şi pentru viitorul care vă aşteaptă, sărbători unde veţi merge în locuri diferite, disputa botezării copiilor etc. etc. Sursă de neînţelegeri sau mai rău. Uneori îl iei ortodox şi tot nu e bine. Aşa că insistaţi ca el să treacă la credinţa cea adevărată de la papism, şi dacă nu şi nu, şi vă iubiţi cu adevărat şi total, atunci mergeţi la mitropolie şi se dă o dispensă cu condiţia botezării copiilor în credinţa ortodoxă. Pr. Ioan Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: