Despre rugăciunea în genunchi

Întreabă preotul

Despre rugăciunea în genunchi

Ioana
întreabă:

Doamne ajută! Vă rog să-mi spuneţi de ce rugăciunile trebuie făcute în genunchi. Ne putem ruga doar cu cuvintele noastre fără a citi din cărţile de rugăciune. Mulţumesc.

29 Martie 2012

Rugăciunea în genunchi este expresia supremă a umilinţei şi a smereniei noastre înaintea lui Dumnezeu. Dacă aţi observat, cei pe care îi vindecă Hristos, cad la picioarele Lui şi Îi mulţumesc. Căderea la picioarele lui Dumnezeu este adevăratul realism duhovnicesc al creaturii în faţa Creatorului. În Orient, mai ales îngenuncherea a devenit sinonimă cu intimitatea mistică a omului cu Dumnezeu. Este şi recunoaşterea noastră că suntem pământ, dar ne ridicăm ochii către cer, destinaţia noastră finală. În Occident se stătea mai mult în picioare, sau în şezut, într-o confruntare raţională cu Dumnezeu. Ne putem ruga cu rugăciunile noastre, să vorbim cu Dumnezeu cum vorbim cu tata şi cu mama. Rugăciunea simplă, de prunc la sânul mamei, este primită de Dumnezeu. În acelaşi timp avem nevoie mare să ne rugăm cu rugăciunile Bisericii, create de Sfinţii părinţi, şi astfel să trăim şi noi rugăciunea aşa cum ei au trăit-o: transfiguratoare, puternică şi plină de har. Există reguli de rugăciune, recomandate de Biserică şi de duhovnic (rugăciuni de dimineaţă, de seară, pentru masă etc. etc.) însă există şi rugăciunea liberă, sinceră şi directă a omului către Tatăl cel din ceruri. Cea mai sfântă rugăciune este cea pe care ne-a învăţat-o Fiul lui Dumnezeu: Tatăl nostru. Esenţialul e să te rogi cât mai mult, celelalte vor veni de la sine. Pr. I. Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: