Întrebare legată de nașii de cununie

Foto: Oana Nechifor

Doamne ajuta! Eu si sotul meu ne aflam intr-o situatie mai delicata si am avea nevoie de un raspuns oficial din partea Ierahului. Situatia este urmatoarea: Eu si sotul meu urmeaza sa fim nasi de cununie, iar slujba de cununie se va oficia in cadrul unei Biserici din judetul Neamt. Viitorii miri si-au mai ales inca o pereche de nasi. Din motive necunoscute de noi, viitoarea nasa nu mai poate veni la cununie, iar viitorul nas doreste sa cunune impreuna cu sora lui. Noi am explicat aceasta situatie parintelui nostru duhovnic, iar el ne-a spus ca cei doi frati nu pot sa fie nasi de cununie intrucat se incalca Canonul Bisericesc.El ne-a aratat paragraful din Canon unde se preciza ca nasii trebuie sa fie ortodocsi, cununati bisericeste. Am discutat si cu preotul ce va oficia cununia, iar acesta ne-a raspuns ca cei doi frati pot fi nasi de cununie. Am dori sa stim care este pozitia oficiala a Ierarhului in legatura cu cele prezentate mai sus.

Va multumim si asteptam raspunsul dumneavoastra.

Livia

pr Andrei Atudori a răspuns:
13 Iunie 2014

Doamne ajută!

Dacă doriți „un răspuns oficial al Ierarhului” cu privire la acestă situație, nu acesta este locul în care să îl solicitați. Vă îndemn să depuneți o solicitare scrisă, în acest sens, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, dacă biserica în care se va oficia cununia este sub oblăduirea acesteia. Dacă se află sub jurisdicția Episcopiei Romanului, atunci cererea trebuie depusă la Episcopia din Roman.

În schimb, în nume personal, vă pot spune că nu găsesc potrivită alegerea respectivului naș. E adevărat că am mai auzit de situații în care, atunci când, din motive întemeiate, unul dintre nași nu a putut participa la nuntă, a fost aleasă o altă persoană care „să țină lumânarea”. Însă consider această practică greșită și departe de duhul Bisericii noastre și de înțelesurile adânci ale Sfintei Taine a Cununiei. Recomand să nu se procedeze așa!

În cele din urmă responsabilitatea pentru această alegere aparține respectivului naș, viitorilor miri și preotului care acceptă să săvârșească nunta în aceste condiții.

Domnul să vă lumineze!

Pr. Andrei

MANOLACHE DUMITRITA a răspuns:
21 Septembrie 2016

ESTE BINE SA MA CUNUNIE UN UNCHI DE AL MIRESEI

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Noiembrie 2016

Dacă e ortodox și este căsătorit religios, nu este nici o problemă!

pr. Andrei

Adaugă comentariul tău

Citește alte articole despre: nasi de cununie

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons