La ce slujbe am voie să-i trec pe cei care trăiesc necununați?

Întreabă preotul

La ce slujbe am voie să-i trec pe cei care trăiesc necununați?

    • La ce slujbe am voie să-i trec pe cei care trăiesc necununați?
      La ce slujbe am voie să-i trec pe cei care trăiesc necununați?

      La ce slujbe am voie să-i trec pe cei care trăiesc necununați?

mariana
întreabă:

La ce slujbe am voie sa trec fratele si cumnata necununati, cât și fetița lor?

pr Andrei Atudori a răspuns:
8 Mai 2015

Hristos a Înviat!

Doamna Mariana, pe frate și cumnată puteți să îi treceți pe pomelnicele pe care la dați spre citire la Taina Sfântului Maslu, la Acatist și la Psaltire. Nu uitați de propria dumneavoastră rugăciune pentru ei!

Pe fetița lor puteți să o treceți și pe pomelnicul de la Sfânta Liturghie. De fapt, trebuie să o treceți! Nu este vinovată pentru că părinții săi nu intră în rânduială și are nevoie de pomenirea la Sfânta Liturghie!

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

pr. Andrei

Pr Gabriel a răspuns:
9 Iulie 2015

Parinte , dumneavoastra spuneti ca parintii , desi traiesc necununati , dar sunt botezati , nu pot fi pomeniti la Sfanta Liturghie? Din cate pomelnice primiti , pe cate gasiti in dreptul numelui cununat/necununat.

pr Andrei Atudori a răspuns:
15 Iulie 2015

Părinte, sfinția voastră îmi adresați două întrebări care nu au legătură una cu alta (din felul în care este redată ultima propoziție, presupun că este o întrebare).

Vă rog să îmi spuneți care este părerea sfinției voastre despre pomenirea celor necununați la Sfânta Liturghie și pe ce o fundamentați.

În ceea ce privește a doua întrebare, responsabilitatea față de numele trecute pe pomelnice nu aparține preotului care le citește, ci celor care le scriu, așa încât este irelevant faptul că, în mod evident, nu se găsește pe pomelnice mențiunea „cununat/ necununat”.

Bucurii de la Domnul!

pr. Andrei

Pr Gabriel a răspuns:
15 Iulie 2015

Parerea mea este ca trebuie pomeniti si cei necununati , pentru ca si ei au nevoie de mila Domnului. Multi traiesc necununati din comoditate, altii din gandul ca nu isi permit sa faca o nunta si tot amana de la an la an. In privinta cele de a doua intrebare, nimeni nu scrie pe pomelnic "necununat", dar multi scriu "pentru casatorie", de aceea eu spun ca trebuie sa pomenim si pe cei cununati pentru ca nu stim exact situatia pentru care nu s-au cununat. De asemenea mai este situatia a doua persoane ce sunt impreuna de un an, doi, trei si asteapta momentul prielnic pentru a face pasul. Pentru noi, traiesc necununati, deci sunt cazuri si cazuri.
Aceasta este parerea mea, eu nu am experienta sfintiei voastre intrucat eu abia ma apropii de implinirea primului an de slujire. Iertare, daca v-am tulburat.
Bunul Dumnezeu sa ne binecuvanteze!

sinziana a răspuns:
9 Iulie 2015

Pe ce va fundamentati raspunsul? Conform invataturii Sf. Parinti, la Sf. Liturghie nu se trec oe pomelnic cei de alte credinte si sinucigasii. Dvs spuneti sa nu-i treaca fiindca nu sunt "in randuiala". Asta ar insemna sa nu mai trecem pe aproape nimeni pe pomelnic, adica nici cei cu patima bauturii, a jocurilor de noroc si toate celelalte, fiindca nici ei nu sunt "in randuiala". Dar oare nu pentru "sanatatea, mantuirea si ajutorul lor" ne rugam? Imi cer iertare daca am inteles gresit ce ati vrut sa transmiteti sau daca v-am suparat...

pr Andrei Atudori a răspuns:
15 Iulie 2015

Doamne ajută!

Eu îmi fundamentez răspunsul pe practica și experiența Bisericii.

Dumneavoastră la ce Sfinți Părinți faceți referire? Vă rog să veniți cu exemple concrete (Sfântul Părinte, locul unde putem găsi afirmația legată de pomenirile la Sfânta Liturghie).

În altă ordine de idei, dacă știți vreun Sfânt Părinte sau părinte duhovnicesc care recomandă sau îngăduie pomenirea celor care trăiesc necununați (în desfrânare) la Sfânta Liturghie, vă rog să îmi spuneți, iar eu voi rectifica răspunsul imediat.

Spor în toate cele bune!

pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: