Postirea pentru Sfînta Împărtăşanie în Noaptea de Înviere

Întreabă preotul

Postirea pentru Sfînta Împărtăşanie în Noaptea de Înviere

Carmen
întreabă:

Doamne ajută, Părinte. Am şi eu o nedumerire, şi totodată dacă am greşit să-mi pot îndrepta greşeala în anii ce vor urma. Am facut Facultatea de Teologie, dar poate că nimeni nu s-a gândit că eu nu am întrebat ca să mă îndrume, şi cum spuneam, am postit şi eu tot Postul Mare, iar în vinerea mare post negru, iar seara m-am spovedit, târziu, pt.că lucrez, şi eu m-am spovedit pt. a mă împărtăşi în Noaptea de Înviere, dar nu mi s-a spus cât trebuie să ţin post negru înainte, nici nu am întrebat e drept, iar când a venit momentul Pr. de aici de la Valencia, Spania, a spus să vă reamintesc, se împărtăşesc numai cei care au ţinut post negru de vineri până acum, şi am rămas uimită, m-am apropiat de Sfântul Potir, dar i-am spus Părintelui că eu am mâncat sâmbătă pe zi, numai de seara am ajunat, deci mi-a spus nu te împărtăşeşti. Eu vreau să vă întreb este adevărat că trebuia să ajunez, adica să nu mai mănânc şi să beau apă de vineri până duminică dimineaţa, şi dacă e aşa de ce nu s-a afişat aşa ceva undeva la vedere pt. luarea la cunoştinţă a celor mai puţin ştiutori ca mine şi ca mulţi alţii, care au rămas uimiţi când au auzit ce a spus Pr. şi nu s-au mai împărtăşit, sau e o regulă doar a Pr. de aici, pt.că era prea multa lume pt. Sf. Împărtăşanie. Vă mulţumesc. Doamne ajută. Şi v-aş ruga dacă puteţi să-mi trimiteţi un mail cu răspunsul. Doamne Ajută. Amin.

16 Aprilie 2012
Nu ştiu care sunt raţiunile pentru care părintele nu v-a împărtăşit în noaptea de Înviere, dar de bună seamă, nu este normal să ceri post negru două zile pentru Împărtăşanie. Învăţătura şi regula Bisericii sunt ca orice credincios să se spovedească înainte, să primească dezlegarea de la duhovnic, să împlinească un canon dat de acesta, să postească (mâncare de post), să ajuneze în acea dimineaţă şi noaptea precedentă, să ierte pe cei cu care s-a certat, să spună rugăciunile pentru Împărtăşire. Orice altă regulă impusă este arbitrară şi străină de duhul Bisericii. Pr. Ioan Istrati

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: