Creșterea copiilor este o artă
Şi voi, la fel ca aceia care fac statui, să folosiţi pentru creşterea copiilor toată vremea pe care o aveţi, făcând pentru Dumnezeu statui vrednice de minunare: înlăturaţi ce e de prisos, iar ceea ce lipseşte adăugaţi. Și urmăriţi zi de zi, cu luare-aminte, ce dar au din fire copiii, ca să-l înmulţiţi, şi ce lipsă, ca s-o înlăturaţi.
Fiecare dintre voi, tați și mame, să se îngrijească de minunatele sale „opere”, la fel ca artiștii ce făuresc cu multă sârguință tablouri și statui – pentru că pictorii, punând zi de zi tabloul în faţa lor, îl acoperă cu culori, străduindu-se ca totul să fie aşa cum trebuie. La fel fac şi pietrarii, înlăturând ce e de prisos şi adăugând ceea ce lipseşte.
Şi voi, la fel ca aceia care fac statui, să folosiţi pentru creşterea copiilor toată vremea pe care o aveţi, făcând pentru Dumnezeu statui vrednice de minunare: înlăturaţi ce e de prisos, iar ceea ce lipseşte adăugaţi. Și urmăriţi zi de zi cu luare-aminte ce dar au din fire copiii, ca să-l înmulţiţi, şi ce lipsă, ca s-o înlăturaţi.
Și cu deosebită osârdie izgoniţi orice prilej de neînfrânare, căci înclinarea către aceasta este cu precădere vătămătoare pentru sufletele tinere. Cel mai bine este să-l înveţi pe copil cu trezvia, înainte să apuce să guste din cele moleşitoare: să biruie somnul, să privegheze la rugăciune, să însemneze cu semnul crucii toate cuvintele şi toate faptele sale. (Sfântul Ioan Gură de Aur)
(Cum să educăm ortodox copilul: 300 de sfaturi înțelepte pentru părinți de la sfinți și mari duhovnici, traducere de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2011, pp. 74-75)
„Locomotiva și băiatul ei” – o poveste care le dă curaj și mângâiere copilașilor bolnăviori
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro