Creștinismul e o martirizare a tot ce-i lumesc

Cuvinte duhovnicești

Creștinismul e o martirizare a tot ce-i lumesc

    • Creștinismul e o martirizare a tot ce-i lumesc
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Contractul încheiat cu diavolul e mult mai oneros decât cel încheiat cu Domnul. De fapt, nici nu-i contract, e păcăleală. Dai totul, nu primești nimic.

Atât demonizații cât și creștinii sunt oameni înzestrați cu sentimentul infinitului. Creștinismul e o martirizare a tot ce-i lumesc, dar și dă ceva în schimb: liniștea aici și făgăduința mântuirii viitoare. Pe când diavolul e mai exigent: în schimbul simțământului demnității, el nu oferă decât deznădejdea, și dai conștiința, pacea, somnul. Îți vinzi prietenii și rudele, cedezi absolut totul și mai mult ca totul — și toate pe degeaba. Ce-a obținut Iuda de la diavol? Nimic. A fost fraierit. S-a ales cu disprețul bătrânilor și a restituit banii; s-a ales cu ștreangul și cu hohotul de râs al Necuratului.

Sfinților li se cere mult, dar nu chiar totul – și nu degeaba. Postesc, priveghează, se înfrâng, dar inima și sufletul nu și le dau.

Contractul încheiat cu diavolul e mult mai oneros decât cel încheiat cu Domnul. De fapt, nici nu-i contract, e păcăleală. Dai totul, nu primești nimic. Plata neantizării diavolești e deznădejdea cu perspectivele ei firești: moartea, sinuciderea, rușinea și ciuda iscate de înțelegerea faptului că ai fost tras pe sfoară. (Sfoară sau frânghie, frânghia sinucigașului Iuda).

(Nicolae SteinhardtJurnalul fericirii, Editura Mănăstirii Rohia, Rohia, 2005, p. 269)

Citește despre: