Cromul – importanță și surse

14 Septembrie 2018 Oana Hîncu Stil de viaţă
 

Cromul este un oligoelement de care avem nevoie în cantități mici, pentru ca organismul să funcționeze optim.

Între cele mai frecvente simptome ale carenței de crom, amintim:

  • durerile de cap frecvente
  • oboseala
  • insomnia
  • labilitatea emoțională
  • iritabilitatea
  • tremurăturile
  • vertijul
  • amețelile
  • greața
  • psoriazisul
  • nivelul crescut de colesterol de tip LDL
  • nivelul oscilant al glicemiei
  • oasele slăbite și pierdere osoasă
  • nivelul scăzut de energie
  • sănătatea deficitară a pielii (acnee la vârsta adultă, eczeme frecvente, recurente)
  • glaucomul
  • nivelul ridicat de colesterol
  • complicațiile cardiace
  • puterea redusă de concentrare
  • memoria slabă
  • infertilitatea masculină
  • celulita
  • vederea deteriorată
  • iritabilitatea, nervozitatea, anxietatea
  • fluctuațiile în pofta de mâncare
  • fluctuațiile de greutate care duc la obezitate
  • creșterea și dezvoltarea încetinită în cazul copiilor
  • vindecarea lentă a rănilor, recuperarea greoaie după intervenții chirurgicale.

Cromul are un rol esențial în:

  • reglarea glicemiei
  • prevenirea oboselii
  • scăderea poftei de dulce
  • metabolizarea carbohidraților, proteinelor, grăsimilor, zahărului și amidonului
  • creșterea nivelului bun de colesterol din organism
  • eliminarea kilogramelor în plus
  • îmbunătățirea simptomelor cauzate de diabet
  • scăderea tensiunii arteriale
  • creșterea imunității
  • creșterea masei musculare
  • scăderea riscului apariției depresiei
  • stimularea metabolismului
  • scăderea riscului apariției bolilor de inimă și a infarctului
  • menținerea sănătății creierului
  • prevenirea declinului cognitiv
  • încetinirea pierderii calciului, prevenind astfel apariția osteoporozei, a fracturilor.

Absorbția cromului este favorizată de vitamina C și vitamina B3.

Între sursele naturale de crom, amintim:

  • drojdia de bere (3g de drojdie acoperă 400% din doza zilnică necesară de crom)
  • broccoli
  • conopida
  • cerealele integrale
  • ciupercile
  • cartofii
  • fasolea verde
  • busuiocul
  • salata verde, spanacul, mărarul, pătrunjelul, țelina
  • spirulina
  • ridichile, roșiile
  • bananele, merele, strugurii, prunele, curmalele
  • fructele de mare
  • nucile, alunele, semințele
  • carnea de pui și de curcan, ficatul de pui, carnea de vită
  • ouăle
  • algele marine
  • peștele
  • brânza obținută natural.

De asemenea, cromul organic este mult mai bine tolerat și absorbit de către organism decât cel de sinteză.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

De la același autor

Ultimele din categorie