CT cardiac, un examen avansat al structurii, vascularizației si funcției inimii

Stil de viaţă

CT cardiac, un examen avansat al structurii, vascularizației si funcției inimii

    • CT cardiac, un examen avansat al structurii, vascularizației si funcției inimii
      CT cardiac, un examen avansat al structurii, vascularizației si funcției inimii

      CT cardiac, un examen avansat al structurii, vascularizației si funcției inimii

Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei are în dotare unul dintre cele mai moderne aparate pentru Tomografie Computerizată. Cu ajutorul noului aparat, CT Siemens Somatom go.Top, se poate efectua orice tip de examinare, se pot obține imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului. Această tehnologie permite vizualizarea cu acuratețe a oaselor, organelor interne, vaselor de sânge. Astăzi vrem să vorbim despre examinarea CT a inimii cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența.

Doamna doctor, spuneți-ne, pentru început, ce este tomografia computerizată cardiacă?

Tomografia computerizată cardiacă este o tehnică imagistică noninvazivă ce utilizează razele X și care permite un examen avansat al structurii, vascularizației si funcției cardiace. Astfel, pot fi examinate camerele cardiace, valvele, miocardul ventricular, venele și arterele coronare, rădăcina aortică, arterele și venele pulmonare centrale și pericardul. Totuși, structurile non-cardiace incluse în examinare trebuie evaluate și raportate. O parte a examenului constă în măsurarea scorului de calciu (gradul de calcificare al arterelor inimii); aceasta nu necesită injectarea substanței de contrast.

Care este scopul CT-ului cardiac?

Examinarea CT se poate efectua în scop preventiv, pentru a calcula scorul coronarian de calciu (fără contrast), care ajută la definirea riscurilor cardiovasculare și posibilitatea de a descoperi stadiul incipient al bolii coronariene, chiar înainte de a apărea simptome. De asemenea, se poate efectua pentru a evalua anatomia arterelor coronare, pentru a căuta orice îngustare (stenoză) sau blocaj în arterele coronare.

Care este circuitul pe care îl urmează pacientul până ajunge să efectueze CT cardiac?

Prima stație a pacientului datorată de simptomatologia zgomotoasă este la medicul de familie. Fie că este vorba de o durere in piept, palpitatii, ritm modificat al inimii sau pur și simplu valori tensionale foarte ridicate, medicul de familie trimite către medicul cardiolog, iar acesta recomandă CT cu sau fără substantă de contrast, în funcție de simptomatologie și în funcție de ce vrea să afle.

În ce constă pregătirea pacientului pentru CT?

Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată cardiacă nu este un proces complicat. Trebuie îndepărtate obiectele metalice precum cerceii sau protezele dentare, pentru a nu afecta rezultatul tomografiei computerizate. Totodată, pregătirea pentru tomografia computerizată poate implica sedarea pacientului, în cazul în care este considerat necesar. Pacienții agitați, cei care suferă de claustrofobie sau copiii pot fi sedați în timpul investigației.

Înainte de efectuarea investigației, trebuie să comunicați medicului radiolog dacă ati avut episoade alergice la substanță de contrast iodată, dacă aveți probleme ale tiroidei, dacă sunteți însărcinată, dacă aveți eventuale probleme cardiace cum ar fi insuficiența cardiacă sau dacă prezentați unele obiecte metalice în regiunea examinată - toate acestea pot împiedica efectuarea CT. Sunt contraindicații și trebuie comunicate medicului radiolog pentru a putea fi efectuată procedura în maximă siguranță.

Cum se desfășoară CT-ului cardiac?

Asistenta medicală va efectua o puncție venoasă la nivelul antebrațului pentru a permite injecarea substanței de contrast(acolo unde este necesar), prin intermediul căreia arterele inimii devin vizibile în timpul examenului.

Pe tot parcursul examenului, ritmul cardiac va fi monitorizat cu ajutorul unor electrozi montați la nivelul toracelui. Dacă pulsul este mare, medicul poate administra pe cale orală sau injectabil un medicament (beta-blocant) care să permită încetinirea acestuia.

Examinarea nu durează foarte mult, maximum 30 de minute. În acest timp, veți sta întins pe o masă care se deplasează timp de câteva secunde sub un dispozitiv care emite radiații X, pentru a obține imagini ale inimii din diferite incidente.

Este foarte important ca dvs să fiți atent la cerințele personalului medical (să rămâneți nemișcat sau să vă țineți respirația).

Repet, este o examinare nedureroasă, iar în momentul injectării substanței de contrast, au fost descrise senzații de căldură locală și gust metalic.

Revenind la pacientul Spitalului Providența, cum poate beneficia acesta de examinare CT și în ce condiții? Când se poate gratuit și când cu plată?

Orice pacient care se adresează Spitalului Providența și în urma unui consult de specialitate i se recomandă efectuarea de CT, cu sau fără substanță de contast, poate fi programat cu bilet de trimitere, în mod gratuit, în limita fondurilor decontate de CAS sau poate beneficia de bilet de monitor, la fel gratuit, dacă se încadrează în acele monitoare. De asemenea, pacientul care nu are bilet de trimitere, dar are recomandare pentru CT, poate beneficia prin interemdiul unui voucher, de reduceri substanțiale. Se programează la numărul de telefon al spitalului sau în triaj, unde I se oferă informații despre ce presupune investigația. Dacă este nevoie de substanță de contrast, pacientul trebuie să prezinte cele 2 analize, uree și creatinită, efectuate în ultima săptamână. Totodată, dacă pacientului îi este recomandat CT cu pregătirea colonului, acestuia i se înmânează un folmular în care i se dau toate informațiile legate de pregătirea colonului. Important de amintit că există posibilitatea programării preferențiale în urgență și că rezultatul CT este dat și interpretat în 48 de ore și în situații de urgență în maximum 6 ore.

Pentru programări pentru examinarea CT trebuie să sunați la 0786 294 305.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427 (mesaj pe Whatsapp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta aici.

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citește despre: