CT la coloana vertebrală

Stil de viaţă

CT la coloana vertebrală

Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei are în dotare unul dintre cele mai moderne aparate pentru Tomografie Computerizată. Cu ajutorul noului aparat, CT Siemens Somatom go.Top, se poate efectua orice tip de examinare, se pot obține imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului. Aceasta tehnologie permite vizualizarea cu acuratețe a oaselor, organelor interne, vaselor de sânge. Astăzi vrem să vorbim despre examinarea CT la coloana vertebrală cu doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența.

Ce este CT-ul la coloana vertebrală?

Tomografia computerizată la coloana vertebrală este un test imagistic de diagnostic. În timpul examinării sunt produse mai multe imagini ale coloanei vertebrale, astfel structura osoasă a coloanei vertebrale se vede clar și detaliat, la fel și discurile intervertebrale. Sunt vizualizate și țesuturile moi ale măduvei spinării. Computerul tomograf permite identificarea corectă a cauzelor durerilor din zona spatelui, gâtului, brațelor sau picioarelor, precum și depistarea herniilor de disc, stenozei spinării, a fracturilor și fisurilor. Există mai multe tipuri de investigații incluse în aceasta categorie, și anume CT coloană cervicală, CT coloană lombară, CT segment coloana vertebrală etc.

Care este circuitul pe care îl urmează pacientul până ajunge să efectueze CT coloană vertebrală?

Prima stație a pacientului datorată de simptomatologia zgomotoasă este la medicul de familie. Fie că este vorba de o durere de spate, de gât, brațe sau picioare, medicul de familie ia decizia de a recomanda CT sau să trimită la medicul specialist. Mai departe, medicul de specialitate recomandă CT cu sau fără substanță de contrast în funcție de simptomatologie și în funcție de ce este interesat să afle medicul respectiv.

Cum decurge examinarea CT a coloanei?

Pacientul este culcat pe o suprafață îngustă care alunecă spre interiorul acestui tunel. Fasciculele de raze X se rotesc în jurul pacientului, preluând informațiile zonei care trebuie investigate. Într-o cameră alăturată se procesează informațiile de imagistică și tot de aici echipa medicală operează scanerul și monitorizează pacientul. Există un difuzor și un microfon care permit comunicarea între pacient și echipa medicală.

Când este recomandată examinarea CT a coloanei vertebrale?

Medicul curant sau radiologul recomandă examinarea CT a coloanei pentru a detecta sau a exclude leziuni ale coloanei la pacienții care au suferit traumatisme.

De asemenea, se mai recomandă ct de coloana vertebrală în următoarele cazuri:

- evaluarea fracturilor

- evaluarea coloanei înainte și după o intervenție chirurgicală

- pentru a ajuta la diagnosticarea durerilor de la nivelul coloanei

- pentru a măsura cu precizie densitatea osoasă la nivelul coloanei vertebrale, pentru a vedea dacă există risc de fractură vertebrală în cazul pacientelor cu osteoporoză

- pentru a evalua anomaliile congenitale

- pentru a detecta diversele tipuri de tumori la coloana vertebrală.

În ce constă pregătirea pacientului pentru o scanare CT la coloană?

Pacientul primește instrucțiuni despre scanarea CT la coloană de la medicul care solicită investigația sau de la medicii noștri radiologi.

În cazul în care scanarea CT se face cu substanțe de contrast, sunt alte pregătiri. Unii pacienți pot avea o reacție alergică. Acesta este motivul pentru care pacientul trebuie să-l informeze din timp pe medic despre acest lucru. Dacă starea de sănătate a pacientului nu permite efectuarea unui CT cu substanță de contrast, este posibil să fie efectuată scanarea fără aceasta. Dacă CT-ul se efectuează cu substanță de contrast, pacientul este rugat să semneze un formular de consimțământ care va detalia riscurile și efectele secundare asociate substanței injectate intravenos.

În ceea ce privește pregătirea alimentară, trebuie să precizez că pentru CT-ul fără substanță de contrast, pacientul poate mânca sau bea înainte de procedură. Dacă urmează să fie făcut un CT cu substanță de contrast, atunci pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cu 3 ore înainte de efectuarea testării. Pacientul poate lua tratamentele uzuale înainte de efectuarea tomografiei.

Care sunt riscurile CT-ului la coloana vertebrală?

Există întotdeauna riscuri la efectuarea unei asemenea proceduri, din cauza expunerii la radiații. Nu trebuie uitat însă că beneficiile unui diagnostic precis sunt mai importante decât riscul procedurii.

Dacă este CT cu substanță de contract, riscul de reacție alergică la aceasta este extrem de scăzut, iar departamentele de radiologie sunt bine echipate pentru a face față unor situații neprevăzute. Un lucru este foarte important - pacientul trebuie să informeze medicul dacă au existat reacții alergice anterioare la substanța de contrast.

Am vorbit de riscuri, să vorbim acum și despre contraindicațiile CT-ului la coloana vertebrală.

Femeile trebuie să spună medicului dacă există vreo șansă să fie gravide. În general, medicul nu recomandă efectuarea unui CT în cazul unei femei însărcinate, din cauza riscului potențial pentru făt, decât dacă este necesar din punct de vedere medical.

Dacă o femeie alăptează, cantitatea de substanță de contrast absorbită de copil pe durata alăptării este foarte scăzută. Cu toate acestea, mamele nu ar trebui să alăpteze timp de 24-48 de ore după administrarea substanței de contrast.

Nu se recomandă CT-ul persoanelor care au suferit de curând un accident vascular cerebral și nici persoanelor claustrofobe, deși la aceștia din urmă pot să spun că pot fi supuși unei scanări CT pentru că aparatul nostru este unul foarte performant și rapid, așa încât cred că aceste persoane ar putea să reziste câteva minute.

Revenind la pacientul Spitalului Providența, cum poate beneficia acesta de examinare CT și în ce condiții? Când se poate gratuit și când cu plată?

Orice pacient care se adresează Spitalului Providența și în urma unui consult de specialitate i se recomandă efectuarea de CT, cu sau fără substanță de contrast, poate fi programat cu bilet de trimitere, în mod gratuit, în limita fondurilor decontate de CAS sau poate beneficia de bilet de monitor, la fel gratuit, dacă se încadrează în acele monitoare. De asemenea, pacientul care nu are bilet de trimitere, dar are recomandare pentru CT, poate beneficia prin intermediul unui voucher, de reduceri substanțiale. Se programează la numărul de telefon al spitalului sau în triaj, unde i se oferă informații despre ce presupune investigația. Dacă este nevoie de substanță de contrast, pacientul trebuie să prezinte cele 2 analize, uree și creatinină, efectuate în ultimele 2 săptămâni.

Pentru programări pentru examinarea CT trebuie să sunați la  0786 294 305.

Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427 (mesaj pe WhatsApp).

Materialul în format AUDIO îl puteți asculta AICI

Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Citește despre: