Cum mi-am întâlnit marea iubire – intervenția minunată a Sfântului Mina

Căsătorie

Cum mi-am întâlnit marea iubire – intervenția minunată a Sfântului Mina

    • Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

    • Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Ne înțelegeam foarte bine, aveam multe în comun și nu mică mi-a fost mirarea atunci când mi-a spus că și el are evlavie la Sfântul Mina încă din perioada liceului. Că îi place să-i citească acatistul și să i se roage ori de câte ori poate. Atunci mi-am dat seama că, într-adevăr, Sfântul Mina a intervenit în mod minunat în viața noastră și ne-a ajutat să ne întâlnim, mai ales că ne-am cunoscut în luna noiembrie, în preajma zilei lui de prăznuire.

Sfântul Mina îmi este drag de când am început să merg la biserică în mod constant, în vremea liceului. Biserica de care aparțineam și la care mergeam îl avea ca ocrotitor pe acest Mare Sfânt! Îmi plăcea să cânt la toate slujbele ce aveau loc acolo, dar mai ales la Sfânta Liturghie și la acatistul Sfântului Mina. Așa m-am apropiat de el și l-am cunoscut mai bine.

Timpul a trecut, am plecat la Iași la facultate, dar nu l-am uitat. Îi ceream mereu ajutorul, știind că este făcător de minuni și grabnic ajutător. Într-o zi de vineri, pe 7 noiembrie, mi-am pus în gând să merg în orașul natal, pentru că se apropia ziua Sfântului Mina și era hram în parohie. Nu voiam să lipsesc nici în acel an, chiar dacă mă aflam departe de casă.

Îmi amintesc și acum ziua aceea, pentru că e ziua în care l-am văzut prima dată pe viitorul meu soț. Când privirile noastre s-au întâlnit, am știut că m-am îndrăgostit. Mergeam spre căminul studențesc să îmi pregătesc bagajul și am simțit că plutesc de bucurie, o bucurie inexplicabilă. Mă imaginam deja mergând cu el de mână, zâmbind fericiți unul la celălalt și împingând un căruț în care era un copil. În acel moment m-am liniștit și am zis în gândul meu: „Ce-i cu tine? Ai văzut un băiat o singură dată, ți-a plăcut și deja te vezi măritată cu el?! Trezește-te!”. Apoi m-am adresat Sfântului Mina: „Sfinte, numai dacă Dumnezeu îngăduie ca acest băiat să îmi fie soț, ajută-mă să îl cunosc mai bine! Fie voia Domnului”.

Iar ajutorul Sfântului nu a întârziat să vină. După două săptămâni în care ne uitam unul la celălalt pe furiș pe holurile facultății și mă rugam Sfântului Mina și Sfintei Parascheva să mijlocească la Dumnezeu pentru noi, băiatul de care îmi plăcea și-a făcut curaj și a intrat în vorbă cu mine. Am început să ne întâlnim aproape zilnic. Povesteam vrute și nevrute. Ne înțelegeam foarte bine, aveam multe în comun și nu mică mi-a fost mirarea atunci când mi-a spus că și el are evlavie la Sfântul Mina încă din perioada liceului. Că îi place să-i citească acatistul și să i se roage ori de câte ori poate.

Atunci mi-am dat seama că, într-adevăr, Sfântul Mina a intervenit în mod minunat în viața noastră și ne-a ajutat să ne întâlnim, mai ales că ne-am cunoscut în luna noiembrie, în preajma zilei lui de prăznuire.

Când ne-am căsătorit, i-am luat ca ocrotitori ai familiei noastre pe Sfântul Mare Mucenic Mina, dar și pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, sfinți pe care i-am îndrăgit încă de dinainte de a ne cunoaște și care au mijlocit pentru noi și căsnicia noastră.

Mulțumesc, Sfinte Mina și Sfântă Parascheva pentru familia binecuvântată pe care ne-ați dăruit-o! Mulțumesc pentru copilașii care ne bucură viața amândurora, exact așa cum „mi-am imaginat” că va fi încă din ziua în care l-am văzut pentru prima dată pe soțul meu! (mărturie trimisă redacției de A. A.)