Cum ne vindecăm de patima alcoolului?
Bună ziua, Părinte, ajutaţi-mă vă rog.Tatăl meu este stăpânit de patima alcoolului, deja de mulţi ani, şi nu doreşte să se lase de acest păcat. Din cauza asta la noi în casă, familie nu este pace, dar război şi chin continuu (parca e posedat de cel rău). Mă rog pentru el, şi m-am străduit să-l aduc pe calea dreaptă, dar totul e în zadar. De multe ori mă mâhnesc şi mă întristez de toate acestea, uneori cad şi în deznădejde, nu ştiu ce să mai fac. M-am gândit să ţin post negru şi rugăciuni în vremea când deja ajung la capătul puterilor ca Domnul să-l oprească, şi să nu mai păcătuiască,dar nu ştiu dacă e permis aceasta. Ajutaţi-mă, sfătuiţi-mă vă rog, cu ce gânduri şi fapte să merg mai departe. Mulţumesc mult.
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Soțul meu este dependent de jocurile de noroc. Cum îl pot ajuta să scape de această patimă?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Cel mai bun sfat vi-l poate da un duhovnic faţă către faţă, care poate să ştie situaţia omului respectiv, dacă e credincios sau nu etc.
Omul stăpânit de patimă este înşelat de diavolul, deci e o victimă, un om aflat în suferinţă, pe care trebuie să-l plângi, nu să-l acuzi. El are nevoie de rugăciune multă. Apoi, el a intrat în această patimă dintr-o cauză. Poate nu a fost înţeles, poate e rănit în sufletul lui, jignit, sau cel puţin aşa a fost la început.
O patimă se îndepărtează prin stârpirea rădăcinilor, adică a cauzelor ei: lipsă de credinţă, de rugăciune, păcate mai vechi, slăbiciune sufletească. Un mod eficient de tratare a acestui cancer al sufletului este postul tuturor celor din familie, post aspru şi rugăciune cât mai multă. Apoi trebuie să se roage şi preoţii din Biserică pentru el. Vă recomand să mergeţi şi la o mănăstire unde se citeşte neîncetat la Psaltire, pentru a da un pomelnic acolo pentru cel rănit de patimă. De asemenea, milostenia este foarte folositoare pentru reîmbrăcarea în har a oamenilor. Foarte important este sfatul bun şi plin de blândeţe atunci când omul este treaz, adică înţelege şi simte ca un om. O chemare iubitoare, un sfat bun, o rugăciune, o venire împreună la Biserică dacă vrea, toate acestea pot fi trepte spre vindecare. Patima se înrădăcinează în timp şi se vindecă tot în timp. Îndepărtaţi contextele, anturajul cu alcool, vorbiţi cu prietenii de pahar, aruncaţi alcoolul din casă etc.
Dacă omul vă va vedea pe toţi în genunchi în rugăciune pentru el, atunci îl va durea atitudinea lui, măcar când e treaz. Dacă însă îl jigniţi, îl evitaţi, el va face pe dos. Oricum, el se va întoarce la Dumnezeu cu binele sau cu vreun necaz, boală gravă, ciroză etc.
Însă foarte important este când te întorci, să nu fie prea târziu...
Pr. Ioan Valentin Istrati