Cum poate fi dobândită starea de har?
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti ce este starea de har, despre care vorbesc multi duhovnici? In ce context putem noi, mirenii, sa o dobandim? Odata dobandita starea de har o putem pierde, pentru a o recapata ulterior!? Doamne ajuta!
Doamne ajuta!Foarte frumos a punctat parintele adevarul!Ne trebuie smerenie multa iar frica de Dumnezeu sa nu ne paraseasca!
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro
Doamne ajută!
Pentru ca omul să se mântuiască are nevoie de credință dreaptă, de fapte bune și de harul lui Dumnezeu.
Într-o libertate deplină, omul, ajutat de harul lui Dumnezeu, se ostenește să împlinească poruncile lui Dumnezeu din Evanghelie.
În această luptă duhovnicească, pe măsură ce omul se curățește de patimi, harul lui Dumnezeu se adaugă, crește în sufletul omului și își face simțitor prezența din ce în ce mai mult, până ce omul ajunge să păstreze harul mereu, nu-l mai pierde din cauza păcatelor, patimile sunt biruite, inima omului devine locaș a lui Dumnezeu.
La botez omul primește harul lui Dumnezeu pentru a crește duhovnicește până la desăvârșire. Din cauza păcatelor și a patimilor, mintea omului se întunecă și harul lui Dumnezeu se retrage sau chiar devine nelucrător, omul nu mai colaborază cu Dumnezeu, sufletește este mort.
Dar prin pocăință, prin spovedanie harul lui Dumnezeu revine, își face simțită prezența și ajută omul în lupta cu păcatul.
Sunt multe părăsiri și reveniri ale harului în viața omului care se nevoiește ca să se mântuiască. Unele părăsiri ale harului sunt din pricina păcatelor iar altele sunt din iconomia lui Dumnezeu pentru ca omul să se întărească în lupta duhovnicească.
Harul lui Dumnezeu ne ajută în lupta cu păcatul chiar dacă nu-și face simțită prezența întotdeauna și chiar în momentele cele mai grele când credem că suntem părăsiți de Dumnezeu harul, de fapt, este mai mult și ne întărește în chip nevăzut.
Mai multe despre har poți citi în scrierile Sfinților Părinți care au avut experiența harului în chip desăvârșit și au vorbit despre aceasta.
Spovedește-te, împărtășește-te, roagă-te des chemând numele Domnului Iisus și harul lui Dumnezeu te va lumina, te va învăța și te va călăuzi spre cele de folos.
Pr. Petroniu